DOBRO NAM DOŠLI > Pozdravna reč domaćina
Pozdravna reč domaćina
(1/1)
Đoko Zečević:
Poštovane kolege, dame i gospodo, dragi Prijatelji,
U pčelarskom svetu aktivno sam 24 godine. U proteklom periodu upoznao sam mnogo pčelara, posetio brojne pčelinjake, razmenio sijaset iskustava u tehnici rada sa pčelama, stekao dosta prijatelja.
Smatram da iskustvo i znanje stečeno u ovim kontaktima ništa ne znači ako se ne podeli sa svima, pre svega mladim pčelaricama i pčelarima a i sa starijim koji će dati ocenu i izneti svoja pčelarska iskustva.
Osnivajući ovu diskusionu grupu u vidu pčelarskog foruma, želeo sam da se na jednom mestu zapišu i trajno ostanu različita iskustava vezana za pčelarstvo kako u praktičnom tako i u teorijskom smilsu.
Zašto sam forum osnovao pod nazivom brdsko-planinsko pčelarenje?
Listajući geografske atlase i enciklopedije, utvrdio sam da se pod planinskim predelima smatarju uzvišenja iznad 500 metara nadmorske visine.
Poštujući kolege koji gaje pčele na manjim visinama, smatam da je tehnika rada nešto drugačija i specifičnija u brdsko-planinskim područjima, adekvatno vremenu, medonosnoj flori i klimatskim uslovima na kojima se nalaze naši pčelinjaci.
Zbog toga sam mislio da je dobro da se u posebnim temama ovog foruma mogu izneti sva moguća iskustva u pčelarenju sa ovih područja.
No, forum je otvoren i veoma poželjan i za pčelare ravničarskih pordučja, jer kombinacijom iskustava u tehnici pčelarenja (naročito kod selenja), osavremenićemo tehniku rada sa pčelinjim zajednicama u brdsko-planinskom području.
Pored tehnike pčelarenja, ovde ćemo moći da prezentujemo i celokupnu medonosnu floru područja na kojima gajimo pčelinjake.
Život me je naučio da je dijalog i razgovor najbolji put ka rešenju svakog problema pa tako bih želio da se ovde kroz diskusiju suprostave različita pčelarska mišljenja, jer argumentovano iznoseći svoja, istovremeno poštujći i tuđa, dolazimo do najboljih mogućih rešenja. Bar ja tako mislim!
Pošto je ovo pčelarska diskusiona grupa, dodeljivanje statusa članovima i nivoa učešća (jaje,larva,lutka...), u porukama smatram prigodnim a ukoliko članovi misle da je neodgovarajuće, na predloge se može i promeniti.
Još u 19 veku veliko pčelarsko ime, prof. Jovan Živanović je pisao da su pčelari plemeniti ljudi i da se ovijem zanimanjem ne mogu baviti gadne duše, te poštujući napisano, smatarm da će u radu ovog foruma samo takvi i učestvovati.
O korektnom funkcionisanju foruma, neophodnoj pomoći u načinu korišćenja forumske tehnike i svemu drugom vezanom za rad ove diskusione grupe, vodiće računa Urednički tim i Admin, volonterski, odvajajući svoje slobodno vreme, na čemu sam im vrlo zahvalan.
U nadi dobrog i zdravog druženja a na dobrobit pčelara i pčelarstva, želim svim učesnicima ovog foruma, ličnu i porodičnu sreću.
Đoko Zečević sa Zlatara
Navigacija
[0] Indeks poruka
Idi na punu verziju