Mi se dragi moji samo lazemo i varamo da nam je lepo, koliko puta sam POBEGO na pcelinjak znajuci da nemam sta da radim ali samo da ne razmisljam o muci.
Nisam ovo napisao da bi me iko sazaljevao vec zelim da javno kazem svi zivimo lose, a nasa deca treba da odrastu i postanu ljudi u jednom nakaradnom sistemu.
Izvinjavam se ali bilo je jace od mene i vise se nece ponoviti ovakav tekst.
Pozdravljam sve nase kolege pa ako neko i procita ovaj tekst nek napise odgovor ili svoje vidjenje stvari.
MEDNO
Po mom viđenju, Dejan je napisao jednu iskrenu ličnu "ispovest" koja ne može ljude koji imaju bar malo duše, ostaviti ravnodušnim!
Ispisao je "dramu" mladog porodičnog čoveka, pogođenog realnošću koju će teško razumeti onaj ko IMA!!!
Iz "ispovesti" se vidi njegova težnja i želja da se izbori za bolje sutra svojoj porodici, i ne samo sutra već nažalost i za danas!
Ali, "ispovest" je začinjena gorčinom koja proizilazi iz surove realnosti u kojoj on nema ama baš nikakve pomoći od onih koji JESU (
BITI), ali NEMAJU (
IMATI) - a danas ih je poprilično (možda i velika većina), na ovoj našoj otvorenoj pozornici!
Težnja svih poštenih ljudi je da iza sebe (kada podvuku životnu crtu), ostave potomstvu "zdrav materijal" - mislim na decu i bližnje naslednike, kada dođe za to vreme, da mirno sklope oči, ispunjeni onom Negoševom: "
imao se rašta i roditi..."
Međutim, u ijedu i gorčini stvarne realnosti, Dejan se pita KAKO to ostavriti???
Šta svojoj deci reći, šta im pričati, kako ih vaspitavati da se živi kada nemaš sopstveni posao, "kada nemaš krvi koja hrani organizam"- mislim na novac i porodicu!?
No, tračak nade za njega je pčelarstvo!
Ali pitanje je kako stići do prinosa od pčela - kod nas ima izreka "
ne lipši magarče do zelene trave...", kako objasniti deci da čekaju da ne jedu, da se ne oblače, da zažmure pred onima što IMAJU, maltene da ne dišu!!!
Ne bih se usudio da savetujem i preporučujem, ali Dejo (kako Milić reče - uporan i istrajan...), glavu gore, vredi pokušati, jer ti druge
NEMA!
Ja sam veliki deo radnog veka proveo u drugačijim prilikama, u vremenu u kojem se cenio rad, poštovao stariji, uvažavalo znanje i umenje, divilo se veštinama majstora, družilo sa komšijama, prijateljima i rodbinom, vremenu u kojem je bilo i tzv. mobe zarad pomoći komšijama kod većih radova (košenje livade, plaštenje, žetve...
Vremena u kijem se radovalo novom danu... nedelji, prazniku...
Vremena u kojem mi nije uopšte bilo bitno ko je ko, kakve je rase, sorte, nacionalnosti...
Ali na sreću (možda nekima i na žalost), vremena u kojem nije bilio pljuvanja i javnog prozivanja... komšija, učitelja, profesora, predsednika i drugih javnih ličnosti...
Danas je to sve dozvoljeno, a kako se živi...
Nešto što uopšte ne razumem je da danas "svi sve znaju"?
Zbog toga i ne vodim polemike, čak ni sa komšijama o bilo čemu jer sam tako mirniji.
Na sreću otvorih ovaj Forum u kome (bar do sada) diskutuju ljudi kojima je težnja da što više pokrenu pčelarskih tema, da neskriveno prenesu svoja pčelarska iskustva mlađim i početnicima, da ostave traga iza sebe.
To me čini srećnim jer se samo ovako podstiče pčelarstvo širom država a istočnjačka izreka: "
ako nekome dadneš čašu meda, nahranićeš ga za jedan dan, ali ako ga naučiš pčelarenju, nahranićeš ga za ceo život", dolazi do punog izražaja.
Takođe se radujem što u dosadašnjim diskusijama nema političkih tenzija i konotacija, nema vređanja a ima (što je najvrednije), poštovanja i uvažavanja kolegijalnih mišljenja, ali i autoriteta iza svojih mišljenja.
Takođe me raduje što su članovi ove pčelarske diskusione grupe, pčelari sa raznih destinacija, raznih nacionalnosti, različitih starosnih doba, iskustava...
Svim članovima a i gostima koji ovo čitaju, želim svako dobro uz jednu malu opasku koja bi u ovim današnjim vremenima, otprilike ovako glasila, "ipak je neophodno IMATI, jer se bez toga i ne može BITI".
Pozdrav