Autor Tema: Radovanje  (Pročitano 18401 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži Rakovac Goran

• Matica
  • Član na forumu od: Nov 2013
  • Starost: 64
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana, Radovanje 225mnv
  • Tip košnice: РВ - ЕВ
Odg: Radovanje
« Odgovor #15 poslato: Decembar 11, 2013, 11:47:40 »
Noć uoči godišnjice ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu uvek je za Miloša bila prepuna strave i užasa. Gde god bi se zatekao, olujni vetar rušio je sve pred sobom

Aranđelovdan, onaj letnji, 26. jula 1859. godine, osvanuo je vedar i neobično lep. Iznad Šumadije nije bilo nijednog oblačka, kao da prethodne noći nije protutnjalo nezapamćeno nevreme. Još od rane zore meštani Vrbice, varošice podno Bukulje, razmileli su se na sve strane. Dok su jedni žurili da raskrče oborena stabla, prikupe granje i poprave crepove na kućama koje je vetruština presložila na svoj način, drugi su se spremali za veliku svečanost. Tog jutra, rečeno je, obratiće im se knez Miloš, prvi put posle povratka u zemlju i izgnanstva dugog dvadeset godina.

Osim da je vidno ostario, okupljeni su primetili i druge promene na njegovom licu. Bio je bled, uplašen i nervozan, činilo se kao da želi da što pre obavi ono zbog čega je došao, a zatim požuri prema Kragujevcu, gde se prethodnog dana i uputio iz Beograda. Tako je i bilo. Nakon što je naložio da se njihova varoš ubuduće ima zvati Aranđelovac i dao veliki prilog za izgradnju mesne crkve, kneževska svita je bez zadržavanja krenula dalje. Malo ko je mogao da nasluti da je njegovu zlovolju podstakla noćašnja oluja, tako jaka, zabeležili su hroničari, da nešto slično nisu upamtili ni najstariji meštani. A šta se zaista dešavalo tokom prethodne noći možda bi zauvek ostala tajna da nije bilo beležnice, slučajno nađene vek i po kasnije.

NAKOSTREŠENA KOSA

Iako na beležnici nema imena autora, naša književnica Svetlana Velmar Janković zaključila je da je reč o dnevniku Anastasa Jovanovića, prvog srpskog fotografa i dugogodišnjeg dvoroupravitelja kod kneza Mihaila Obrenovića. On je tu zabeležio (naj)zanimljivije detalje iz političkog i javnog života Srbije, ponajviše iz privatnog života svog velikog prijatelja kneza Mihaila. Zbog toga, verovatno, nije ni želeo da je objavi, jer je knjižica svedočila o brojnim "pikanterijama" vezanim za njegovu suprugu, kneginju Juliju. Zato je, po svemu sudeći, i mislio da će njegov poverljivi razgovor s tadašnjim beogradskim mitropolitom Mihailom, koji ga je zakleo na ćutanje, zauvek ostati tajna.

"Bio sam letos u pratnji gospodarevoj kad su iz Beograda u Kragujevac putovali", kazivao je u poverenju mitropolit Jovanoviću, a ovaj docnije zapisao. "Stigao sam s njim na Kiselu vodu i u Vrbicu gde smo prvi konak imali. U noći kada je praznik Svetog Aranđela letnjeg dolazio, između 12. i 13. julia (po starom kalendaru), veliki se oluj podigao. Olujina neviđena. Vrata, prozori, kapije, ograde, sve lupa i škripi. Drveta huče. Noć duboka, svi legli. Gospodar i ja smo u odvojenim kućama konačili. U gluvo doba, evo ti kod mene sluge gospodarevog. Da odmah gospodaru idem. Da se ne oblačim mnogo, što pre da stignem. Kad sam mu došao, nađoh gospodara van sebe. Ni zamisliti nisam mogao da ću ga ikada takvog videti. Kose mu se sede sve nakostrešile, hoda pa sedne. Opet hoda, pa sedne. Kad hoda, kleca."

Svedočeći o ponašanju kneza Miloša te noći, mitropolit je, tvrdi beležnica, nastavio tišim glasom:

"Vidiš kakav se oluj podigao, rekne mi. Vidim, gospodaru. Nije to oluj običan, rekne. To duša Karađorđeva mira nema, pa mene goni. Znaš li ti, popo, da se noćas 42 godine navršuje od kako smo Karađorđu život uzeli. Glavu mu od tela odvojili. Iznenada. Moralo se. Na prevaru. Morao sam, popo. A kakova je to čovečina bila, taj Karađorđe! Kum moj. Ma gdi da sam, popo, u ovoj se noći uvek oluj diže. Svih 42 leta, 42 noći. I kad sam u Beču, i kad sam u Vlaškoj. Evo sad i ovdi. Krv me njegova opominje oprost da tražim. Ispovedi me, popo, pa da molim gospoda da grehe moje velike oprosti mi."

Jovanović navodi da su do zore molili zajedno, da se knez nije smirio sve dok sutradan Vrbicu nije prekrstio u Aranđelovac.

"A oluj kad se smirio?", pitao je Anastas mitropolita.

"Pred zoru, kad smo se u molitvi i gospodar i ja utišali. A onda je došla zora. Ni daška vetra, ni oblačka. Dan svetao, rodio se."
I pored svega, knez Miloš je slutio da će to biti od male pomoći. Još od smrti sina prvenca Milana, koji je umro 1838. godine, nakon dvadesetak dana vladavine, plašio se da od svega onog za šta se borio, otimao, čak i ubijao, neće ostati ništa. Znao je da od Mihaila neće dobiti unuka. Slutio je, izgleda, i tragediju u Košutnjaku. Zabranjivao je da se sin kreće sam, bez zaštite, po šumama i pustarama.

Na mreži Rakovac Goran

• Matica
« Odgovor #16 poslato: Decembar 11, 2013, 11:53:45 »
Sve ove priče, zavisno od toga koja je dinastija bila na vlasti u Srbiji, podsticane su ili zabranjivane. Sam Miloš, izgleda, nije imao sumnje. O tome svedoči i njegov poslednji Aranđelovdan koji je, 1860. godine, proveo u Brestovačkoj banji. I o tome je Anastas Jovanović ostavio zanimljivo svedočenje.

"Nijedno jedito dobro izvestije", beleži on. "Niotkuda. Iz Brestovačke banje javljaju da je tamo pravi pokor bio. Oluja je krov na kući u kojoj je gospodara Miloša konak čupala i htela odneti. A kuća nova, samo ona u celom kraju od kamena i cigala zidana, krov od čvrstih greda tvrdo uglavljenih, crepom pokriven. Domaćin, stari obrenićevac, dugo je iz Srbije morao izbivati, pa je dugo i u Austriji boravio. Tek pre neku godinu se vratio i tu svoju kuću, najbolju u negotinskoj krajini, podigao. I eto ti sad: sa takve kuće, olujina umalo da krov odnese. Gospodaru Milošu, javljaju, ova nepogoda je škodu nanela i njegovo do prekjuče odlično zdravlje poremetila. Od juče ništa. Ni da ustane, ni da se okupa, ni da jede. Samo u svojoj sobi leži i nikog, osem mitropolita, sebi ne pušta."

Sve do tog Aranđelovdana 1860. godine ostareli vladar je još bio zdrav i pri svesti. Sve do olujne noći u Brestovačkoj banji. Od tog trenutka, beleže hroničari, bio je više "tamo" nego ovde. Umro je 27. septembra, na Krstovdan, ubeđen da ga kum strpljivo čeka.

Na mreži Rakovac Goran

• Matica
« Odgovor #17 poslato: Decembar 26, 2013, 09:34:45 »

Evo jedne slike zalaska sunca nad Radovanjem. Slikano sa moje terase, pogled prema Radovanjskom lugu i Momajsoj kosi.

Van mreže Rančić Zoran

• Gost
  • *
  • Starost: 54
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana 140mnv
« Odgovor #18 poslato: Januar 31, 2014, 09:54:21 »
Evo me posle nekog vremena opet na forumu,rekoh da vidim sta ima novog u temi o mom kraju.Sram te bilo Gorane,mislio sam da si napunio bar dve strane od mog poslednjeg ukljucenja! ;D ;D ;D Pisi bre,bar ti znas tu istoriju.Ja odavde a nemam pojma ni 20% od ovoga...pozzzz....

Na mreži Rakovac Goran

• Matica
« Odgovor #19 poslato: Januar 31, 2014, 13:25:46 »

Nisam ja Rancicu zaboravio istoriju,znas i sam da su mi Karadjordje i Radovanjski lug velika inspiracija ali mi se ucinilo da za ovu temu nema interesovanja. Steta nas narod nazalost vrlo malo zna o sebi i svojoj istoriji pa mu se zato skoro u svakoj generacija ta istorija ponovi a neznanje obije o glavu. Pametni ili mozda bolje receno oprezni i lukavi narodi se uce na tudjim a mi nikako da se naucimo ni na svojim greskama.Da ne budem pogresno shvacen,daleko od toga da smo mi glup narod,naprotiv ,ovako brojcano mali smo ucinili poprilicno velikih dela, ali sa istorijom kojom se najcesce hvalimo i busamo u grudi malo po malo pa zabrljamo.
                              Za pocetak cu postaviti jednu sliku da dobijem u vremenu i vidim sta bi bilo interesantno dalje pisati.
                              Voleo bih ako ima intresenata da i drugi dostave koju sliku ili komentar u vezi ove teme. 

Na mreži Rakovac Goran

• Matica
« Odgovor #20 poslato: Januar 31, 2014, 14:59:42 »

Dobih namah ideju sta bi bilo interesantno napisati a sto nije nigde ili je tek ponesto uzgred objavljenjo.
                            Rec je o Dragicu Vojkicu seljaku iz Starog Adzibegovca,danasnjeg Starog Sela kraj Velike Plane , ciji se atar granici sa radovanjskim atarom. Dragic je u Radovanjskom lugu imao imanje - trlo na kojem je preko leta boravio i cuvao stoku i na kome se citav dogadjaj i odigrao.Istorijska je cinjenica da je doziveo nesrecnu sudbinu.Loza mu se ugasila i danas nema njegovih potomaka. Na njegovom imanju su se zaista pogasili izvori vode kojih je bilo,stoka je skapavala ,on licno osiromasio i umro u velikom siromastvu.Jedino sto je od njega ostalo,osim nesrecnog spominjanja u istorijskim citankama, je naziv potesa u k.o.Radovanje koji je po njemu dobio ime Dragicevica prilikom formiranja zemljisnih knjiga u ovom kraju 1933.godine a isti naziv nosi i dan danas.
                           Dragicevicu od susednog potesa Kruscice deli samo asvaltni put,sa koga se skrece za moju kolibu, a koji se prostire blagim prevojem ,po ravnom zemljistu. Kruscica je puna vode ,za kisnih godina voda se po njivama zadrzava i po 10-tak do 15 dana na par stotina metara je nekoliko bunara punih vode. Par metara dalje preko puta u Dragicevici vode ni za lek,sto kaze nas narod. Radovanjski potok je odavno presusio i potpuno je bezvodan, bunari kod kuca sa dragicevicske strane puta su duboki po 30-40 metara i presusuju, nema vode.
                            Sve ovo znam ne samo iz price starih vec i iz licnog iskustva.Naime pocev od 1989.godine bas u potesu Dragicevica sam kupovao zemljiste,parcelu po parcelu,te dogurao sastavljajuci te parcice do oko 1,5 hektara.I sam usred njive imam bunar  koji se vodom ispuni na prolece kad je naglo otapanje snega i velike kise ali ne drzi vise od mesec dana.Oko nove godine sam ga pogledao i nema vode.
                              E sad da li je pametno ili ne sto se ja ugnezdih sa imanjem bas u Dragicevici ne znam. Bog ce ga znati.Do sada nisam uprljao ni ruke ni dusu pa racunam ako prokletstva ima moglo bi mene i mimoici.Za sada sredjujem,radim i gradim ,vidi se i ide na biljitak ali ko zna ako krene naopako...
                              Imanje sam za stare dane poceo da kupujem sa namerom bas ovde jer sam zaljubljenik u istoriju i poklonik dela velikog Vozda.Zeleo sam da budem tu,blizu na izvoru informacija,zato sam se tu i smestio.Pomagao sam koliko sam mogao da se sacuva i obnovi sve sto je u ovom kraju vezano za njega. Izmedju ostalog renoviranje manastira Pokajnice(zamena kompletnog krova hrastovom sindrom), restauraciju ikonistasa u istom manastiru,proslavu 600.godina manastira Koporina (kupovinu 6o.ari zemljista i sredjivanje na njemu parkinga),zastitu ikonostasa u Starom selu (jedini preostali rad Djordja Krstica jer je drugi ikonostas koji je on oslikao u Sabornoj crkvi u Nisu izgoreo u pozaru pre 10-tak godina), donosenje urbanistickih akata u cilju zastite radovanjskog luga ... Zasto i da se ne pohvalim. Na predlog Eparhije Branicevske mi je 2004.godine od strane Svetog arhijerskoj sinoda SPC  koju je tada predvodio blagopocivsi Patrijarh srpski gospodin Pavle dodeljen orden Svetog Save II stepena.
                                Trenutno mi je jedna od ideja da se u Radovanjskom lugu na pogodnom mestu 2017.godine, na dvestotinagodisnjicu ubistva Karadjordja tu podigne odgovarajuci spomenik. Nekojiko godina unazad o tome razgovaram sa nasim vajarom Radetom Jankovicem ( zajedno smo osmislili i uradili spomenik Despotu Stefanu Lazarevicu od vencackog mermera u prirodoj velicini  koji se danas nalazi ispred biblioteke u Velikoj Plani) . Rade je jos pre par godina uradio idejno resenje,skice i spreman je da to uradi kao neku vrstu zaokruzenja svog rada i dela ,za male pare,sto bi se reklo u amanet. Za Despotov spomenik sam uspeo da izdejstvujem mermer iz Arandjelovca gratis pa iako su arandjelovcani obrenivicevci (Milos Obrenovic im je dao ime gradu),verujem da imam snage da to izdejstvujem. Valjda je doslo vreme da i mi Srbi jednom zauvek zakopamo sekire stare i nove i jednom za svagda.
                                  Oprostite ,moram da prekinem, iako sam mozda i oduzio previse pocinje mi Vece u Opstini.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 78
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #21 poslato: Januar 31, 2014, 19:04:18 »
Kolega Gorane,
pišeš da nema interesovanja za tvoju istorijsku temu?
Otkuda to znaš?
Verovatno što malo ko piše ili učestvuje sa tobom u opisu istorije Radovanja!
Čita se Gorane, kao da se ne čita!
Ali šta ja mogu tu da pišem kada sam samo jednom u životu bio kod Crkve Pokajnice!?
Tada sam (2004.), vodio 50-tak pčelara iz Nove Varoši kod Stepe u Raču i obiđosmo i to znamenje.

Ono što mogu da napišem jeste da ti odam puno priznanje u tvom poznavanju istorije tvoga kraja.
Vidi se da vladaš materijom i nebih više ništa dodao niti oduzeo.
Još da iskoristim priliku i da ti čestitam od srca na velikom priznanju koje si dobio, siguran sam zaslužno.

Ali još kada bi pisao razumnim jezikom, odao bih ti sva priznanja ovog sveta!
A evo pojašnjenja mog zapažanja.
Da li se zove i piše Dragicevica ili Dragićevica, Kruscica ili Kruščica?
Da li se zove i piše Djodrje ili Đorđe?
Izvini sve je za čistu desetku ali ovo i nije baš za prelaznu!

Nema ljutnje, ovo je samo moje zapažanje i nemora biti da sam u pravu, ali kada bi tekst isčitavao neko ko nema računar ili ne poznaje internet komunikacije, bio bi pogrešno informisan o toponimima i imenima?
Da li sam u pravu, proceni sam?

Srdačan pozdrav i svako dobro.

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 68
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #22 poslato: Januar 31, 2014, 21:42:26 »
Kolega Gorane,
Čita se Gorane, kakoo da se ne čita!

Ako se ne varam da je Goran kao maturant gimnazije, cini mi se u V Plani, odvazio se da pise u Maturskom radu o slavnom Karadjordju.
U tim godinama i u to vreme, velika je to hrabrost bila, pa me nimalo ne cudi sto danas toliko poznaje nasu nacionalnu istoriju.

Pisi Gorane, da se ne zaboravi, jer ko nezna svoju istoriju taj slabo razume i sadasnjost.   Hvala ti na divnim postovima.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Starost: 75
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
« Odgovor #23 poslato: Februar 01, 2014, 08:03:44 »
Tema nije pčelarska, ali mi se svidela!
A, sviđa mi se i taj prelepi kraj, jer me vezuje za mladost.
Davne 1965/66 bio sam đak planjanske gimnazije, imadoh dosta koleginica i kolega iz Starog sela, Radovanja, Rakinca ....
Kroseve smo imali oko Pokajnice.
Ovaj problem oko podzemnih voda i bunara ne mislim da je posledica nekog prokletstva nego nečeg sasvim drugog.
Pčelar jesam po hobiu, ali se 4 decenije bavim geotehnikom, uglavnom geomehanikom i po malo sam se doticao i hidrogeologije.
To nisu prave podzemne vode kao što ih ima u Pomoravlju, Vojvodini....
To su podzemni neki tokovi čiji kapacitet osciluje u toku godine u zavisnosti od količine padavina.
Problem je verovatno nastao iz razloga sve veće potrošnje vode, a sve manje količine padavina.
To je generalni problem ne samo kod nas nego u većem delu sveta.
U Subotici pa i šire u Vovodini je ranije bilo niz arterskih bunara (samooizliv, bez ikakve pumpe), a danas nema ni jednog!!!
U vreme života tog Dragića, pomislite kolika je bila potrošnja vode po stanovniku, a kolika je danas?
O upotrebi vode u industriji da i ne govorim!
Godišnja doba su bila prepoznatljiva, jeseni su bile sa puno više kiše, a zime sa mnogo više snega.
Danas toga nema više!
Danas se u svetu ratuje zbog nafte, ali u dogledno vreme, ratovi će se voditi zbog vode!

Ipak radujmo se životu!
I ja se pre neku godinu radovah u hotelu Plana kod Pokajnice evo ovako:
« Poslednja izmena: Februar 01, 2014, 08:12:07 od strane Stojanovic Zika »
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #24 poslato: Februar 01, 2014, 08:37:04 »
Lepo Žiko, lepo je sećati se i bar za trenutak podići adrenalin i oči zasuziti za nečim što je najlepše u životu svakog od nas
a to je mladost, bezbrižnost i naše odrastanje!
Pa ljudski je da oči zasuze a duša zatreperi...radovati se a kaad je to u Radovanju, e onda je potpun ugođaj!
Dobro ti peva ovaj Aca?

• Urednik
« Odgovor #25 poslato: Februar 01, 2014, 09:24:37 »
Hm ... pa znaš to je Cmanin unuk!
Evo još malo, jedne lepe sevdalinke u njegovom izvođenju, poslušaj, ipak si ti bosanski zet! :)

Uskoro ću, Bože zdravlja ja tamo!
Unapred se radujem!!!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #26 poslato: Februar 01, 2014, 09:49:54 »
Gde uskor u Bosnu?
A ovo sam već gledao još kada si na Fejsu postavio!
Zaista vrlo lepo peva ovaj Cmanin unuk.
Svaka mu čast.
Ja sada preko planine Zlatara idem za Novi Pazar kod kolega pčelara UP "Sandžak" na neke dogovre!

Pozdrav

• Urednik
« Odgovor #27 poslato: Februar 01, 2014, 09:58:26 »
Druže, tema nije Bosna nego Radovanje!
Uskoro ću u Vel. Planu, divnog gradića pored Radovanja!!!!  ;)

Van mreže Rančić Zoran

• Gost
  • *
  • Starost: 54
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana 140mnv
« Odgovor #28 poslato: Februar 01, 2014, 11:33:13 »
Cika Ziko,vidimo se na predavanju kod nas!Valjda ce da dodje i Goran?Bice zgusnuto sa rasporedom i mislim da necemo imati prilike da se provozamo do Radovanja-al Boze zdravlja,drugom prilikom.I moj pcelinjak je nekih 1.5 km pre Goranovog.

• Urednik
« Odgovor #29 poslato: Februar 01, 2014, 13:58:42 »
Daće Bog!
Pozdravi oca!
A, do Radovanja ću ja otići sam prvom prilikom!