Autor Tema: "PARNA KOMORA ZA TOPLJENJE VOSKA"  (Pročitano 6318 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Blagojević Momir

• Jaje
  • **
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Gornji Pribanj, 1000 m.n.m
"PARNA KOMORA ZA TOPLJENJE VOSKA"
« poslato: Mart 23, 2013, 18:27:45 »
Pošto postoji interes kolega pčelara kako funkcioniše ovaj moj „eksperiment“ sa rakijskim kazanom ukratko ću opisati moju „parnu komoru“ i efekte koje moj „eksperiment“ daje.

Kompletna unutrašnja površina drvenog  sanduka (parne komore) opšivena je štamparskim aluminijskim limom. Sanduk se sastoji iz dva dijela, donji dio fiksni (koji se u toku procesa ne pomjera) i poklopac (koji se skida nakon završetka procesa). U jednom postupku vrši se topljenje voska iz dva kompletna nastavka LR ili Farar, sa po deset ramova (bolje je staviti po 8 ramova jer para lakše cirkuliše i postižu se bolji efeti topljenja). U komori su dva kompleta „opreme“ koju čine:
-   pokretno dno sa gonjom površinom u padu prema centralnom kanalu, u koji se sliva sve ono što para otopi (vosak, med i kondenz) , slika P 1010028,
-   preko pokretnog dna ide pokretna sitna čelična rešetka (mreža sa oknima 1 mm, preko koje se, po potrebi, može staviti jedan ili više slojeva gaze), slika P 1010029,
-   preko sitne rešetke postavlja se pokreta gruba rešetka (mreža sa oknima 2 mm), slika P 1010030,
-   na grubu rešetku ide kompletan nastavak sa 8-10 ramova, slika P 1010032

Ja sam mojim topionikom zadovoljan. Dobre strane ovog mog „eksperimenta“ su:
-   pogodan je za topljenje ramova iz društava koja su uginula od nozemoze i drugih zaraznih bolesti,
-   visoka temperatura pare , pored topljernja voska istovremeno obezbjeđuje dezinfekciju nastavaka i ramova, a zaostali med u ramovima se otapa i razrjeđuje i možda je upotrebljiv za spravljanje pogača? (ovo nisam siguran i ne usudjujem se da ga tako koristim),
-   za 10 – 15 minuta pretopi se 16-20 ramova.
Loše strane su:
-   treba imati kazan i treba dosta drva,
-   kod strarijeg saća ostaje neiskorišćeno 10-20% voska jer ne postoji mogućnost presovanja.

Van mreže Šljivić Mlađen

• Larva
  • Član na forumu od: Dec 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Pale, Rogoušići 840m LR,
  • Tip košnice: LR, RV,EV
Odg: "PARNA KOMORA ZA TOPLJENJE VOSKA"
« Odgovor #1 poslato: Mart 23, 2013, 23:44:01 »
                            Bravo generacijo dobro predavanje.

Van mreže Radovanović Branko

• Larva
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Starost: 52
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Ljig, obronci planine Rudnik 450mnv
« Odgovor #2 poslato: Mart 24, 2013, 17:14:24 »
Za mene vrlo zanimljiva ideja još da nam Momir objasni od čega je šta napravljeno i dimenzije. Pošto imam kazan za pečenje rakije mogao bih da ga iskoristim i za parni topionik. Sigurno da ima poklopac za ovaj topionik pa ako bi moglo još slika. Kuda uopšte para ulazi, mislim da ulazi odozgo na lulu ali se ne vidi na slikama.
Med na medu rodi

• Jaje
  • **
« Odgovor #3 poslato: Mart 24, 2013, 21:23:00 »
Kolega Branko, evo još nekoliko detalja moje „parne komore“. Pošto sam ja dijete stolara, od malih nogu zavolio sam drvo i danas mi je to omiljeni materijal i od njega pravim i ono što normalan čovjek možda ne bi pravio. Košnice pravim sam, ponekad „otkrivam toplu vodu“ pa napravim i nešto  što mi ne treba, a onda otkrijem da je to neko bolje napravio prije mene. Tako sam pravio i moju parnu komoru. Kao što se vidi na slikama moja parna komora je napravljena od obrađenih smrčevih daski, debljine 24 mm.
Sanduk se sastoji od dva dijela, donji (koji se ne pomjera) unutrašnjih dimenzija 1000/565/460 mm i gornji (poklopac) koji se nakon završenog topljenja skida, a unutrašnje dimenzije su mu 1000/565/155 mm. Sa donjim dijelom poklopac se spaja sa po tri žabice, sa prednje i zadnje strane. Kompletna unutrašnja strana oba dijela opštivena je štamparskim limom. Svi ulošci u komori se mogu vaditi radi čišćenja. Dimenzije svih uložaka odgovaraju vanjskim dimentijama LR nastavka (422/514 mm), a osnovna konstrukcija svih uložaka je, također, rađena od drveta i svaki je detaljno opšiven štamparskim limom. Visina pokretnog dna (na koji je fiksirana cijev za odvod voska van komore) je 100 mm, a visina okvira grube i fine rešetke je po 35 mm.

Para, putem lule, ulazi odozgo kroz poklopac (slika P1010035), a višak pare izlazi kroz cijevi za odvod voska i jednu dodatnu cijev na sredini sanduka, kroz koji izlazi kondenz  koji ne pada u zdjele ispod nastavaka (slika P1010034). Kad se dobro naloži pare ima na pretek i moja komora „pukće“ kao parna lokomotiva. Nema bojazni da će šta eksplodirati jer spojevi ne dihtuju precizno.

Ako se odlučiš da praviš nešto slično pretpostavljam da nećeš improvizovati kao ja. Želim ti sretan rad  i nadam se da ćeš i Ti biti zadovoljan rezultatom.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
« Odgovor #4 poslato: Mart 24, 2013, 22:40:34 »
Dobro veče Momo!
Ova tema se mora prebaiciti u Vosak tj. topljenje voska jer tamo pripada.
Inače, moram da konstatujem da izgleda ovo nisi zaštitio - patentirao, a trebao si kako mi s ečini!
Svaka čast na ideju, orginalna je i jevtinija varijanta!
A što ostaje malo voska pa i na sunčanom topioniku ostaje pa Bože moj, staro saće se teže filtrira, tj. cedi vosak!

Pozdrav sa Zlatara

Nema nam odavno Ćosovića, šta li je sa njim?

• Jaje
  • **
« Odgovor #5 poslato: Mart 24, 2013, 23:57:13 »
Dobro veče prijatelju Đoko!
Sve ovo je malo "uvrnuto" pa sam došao do zaključka da bi bilo dobro da se malo našalim na svoj račun i prvi post na ovu temu sam namjerno smjestio u temu "Smiješna strana foruma". Na ideju sam došao prije dvije godine, kad mi je u toku zime stradalo 12 društava od nozemoze. Bilo mi je muka sve to gledati, čak sam razmišljao i da sve skupa spalim. Preturajući po djedovoj šupi spazio sam stari kazan za rakiju i odlučio da pokušam napraviti to što sam napravio. Što se tiče patentiranja, to bi se taman poklopilo sa smješnom stranom foruma.

Koliko ja znam, Momčilo je živ i zdrav ali mi se čini da su njegovi ugrabili neki veliki posao pa i on mora malo više "povući".
Srdačan pozdrav!