Planiram kupiti tri košnice na proleće, i polako moram skupljati sve potrebne informacije vezane za početak pčelarenja. Naime, moj otac već ima 6 košnica (u blizini će biti i moje), ali on nema nijednu pojilicu. Razlog je što mala rečica teče na nekih 200m vazdušnom linijom, a na 100m je izvor sa kojeg i meštani uzimaju vodu za piće. Na potoku nisam vidjao pčele, ali jesam kraj tog izvora (na vlažnoj zemlji, blatu). Ipak ja sam mišljenja da trebam staviti pojila (košnice su u blizini kuće) bliže košnicama jer ih tu neće ništa smetati, a i mogao bih im dodati i slanu vodu. Pa kakvi su vaši saveti u vezi toga (konkretna pitanja u vezi moje situacije su):
- da li da uzmem dve pojilice (za slanu i običnu vodu) na koje se šafi balon (5l) ili jednostavno da vodu držim u nekim posudama sa ubačenim komadima stiropora?
- da li je bitno gde ih postaviti kako bi se pčele što pre navikle i kako bi im najviše odgovaralo (hladovina ili sunce, na kojoj visini, u kom pravcu i kojoj razdaljini od leta)?
- u pojilicu sa slanom vodom (5l) treba ubaciti 25g ili pak 5g soli, i kako tačno izmeriti koliko treba (nemam preciznu vagicu)?
- da li treba ubacivati u tu "začinjenu" vodu još nešto, poput nekih vitamina, minerala (u obliku šumećih tableta) za bolji razvoj pčela?
- vodu je potrebno striktno menjati na neko odredjeno vreme kako ne bi došlo do kakve infekcije?