Autor Tema: SLAVKO NEDIĆ  (Pročitano 17123 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
SLAVKO NEDIĆ
« poslato: Novembar 06, 2012, 19:36:29 »
Poštovani članovi Foruma,
Kao što sam najavio nastavljam sa prikazivanjem u video formatu, po mom skormnom mišljenju,
najznačajnih imena našeg pčelarstva.
Da li grešim, na vama je dragi pčelari da ocenite, ali ubeđen sam da ipak ovo nikom ne škodi?
Naravno, ko ne voli i nema strpljenja, neće ovo ni gledati!

Dana 23. septembra 2012. godine, posetio sam Aleksandrovac i sa mlađanim, meni dragim kolegom Sašom
iskoristio priliku da napravim ovaj video zapis, jednog od najstarijih aktivnih pčelara Srbije.

On se zove Slavko Nedić, u devedeset drugoj je godini i još uvek se bavi pčelarenjem!
Živi u selu Rataje, nedaleko od Aleksandrovca.

Dedu Slavka sam upoznao u aprilu kada sam sa kolegom Divcom (na poziv Saše Radosavljevića), bio na pčelarskoj slavi
u Aleksnadrovcu.

Filmčić traje oko 24 minuta i mislim da je interesantno da se pogleda?

Inače, zimus ću napisati za naš Časopis i reportažu o dedi Slavku, pa ukoliko nađe mesta da bude objavljena,
biće mi veliko zadovoljstvo.

Koristim priliku da se zahvalim Saši na nesebičnoj pomoći oko realizacije ovog video zapisa.

Pozdrav članovima i gostima koji prate naš Forum.

Van mreže Mihajlović Verica

• Urednik
  • Član na forumu od: Okt 2011
  • Starost: 62
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac n.v 195m; DB-50kom; pč.staž 20god
Odg: SLAVKO NEDIĆ
« Odgovor #1 poslato: Novembar 06, 2012, 19:54:52 »
On se zove Slavko Nedić, u devedeset drugoj je godini i još uvek se bavi pčelarenjem!
Živi u selu Rataje, nedaleko od Aleksandrovca.

svaka čast G. Slavku,
ovoliko godina treba "pregaziti",preživeti, proživeti a još i pčelariti u desetoj deceniji života !
Ovom hrabrom i vrednom Gospodinu želim dobro zdravlje i  još mnogo godina pčelarenja !

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
  • Član na forumu od: Avg 2012
« Odgovor #2 poslato: Novembar 06, 2012, 20:41:27 »
Nema šta, stari je ovo kov čovjeka. Malo će nas i približiti mu se.

Đoko, može pozitivna sugestija? Nemoj zamjeriti.
Ubuduće neka nam ove stare enciklopedije što više govore konkretno o detaljima pčelarenja: rojenje, sprečavanje, matice, uporedbe svih vrsta: onda-sada, tehnike itd., jer ko zna hoćeš li više imati priliku ispraviti propuste i dobiti mogućnost da pitaš željeno. Mogao sam ga slušati dan-noć i volio bih mu postavljati pitanja.

Ovom prilikom prvo zahvalnost Slavku, pa Saši (iako bi Saša trebao biti na čelnoj poziciji) i tebi, Đoko.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Je li ono na početku DB 11 ili je jedan ram izvađen? No, nešto mi plitki ramovi, možda slika vara.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
« Odgovor #3 poslato: Novembar 06, 2012, 22:19:12 »
Esade,
čovek sa 92 godine, teško da može detaljno govoriti o tehnici rada!!!
Naravno, pokušavao sam ga "navratiti" na to ali ipak godine čine svoje?
No, imam ja još starina koji će govoriti o pčelarstvu ali polako idu dani, videće se?
A bogami i finansije za odlazak do mesta gde su pčelarske starine nisu zanemarljive...
Gorivo je jedan od krupnijih troškova jer sve radim iz svog džepa?
Ali ja to volim i nije mi teško!
Inače, primio k'znanju.

Sve najbolje i tebi.

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
« Odgovor #4 poslato: Novembar 06, 2012, 22:30:51 »
Đoko:

Citat
A bogami i finansije za odlazak do mesta gde su pčelarske starine nisu zanemarljive...

Sve shvatam, a ovo posebno, ali tebi crv ionako neće dati mira i ti ćeš se nekako snaći. A da su troškovi i muke putovanja - jesu brate.

I sam sam jednom prilikom držao Sonijevu kameru u prodavnici, bila je preskupa, bio nanišanio nešto slično u malo širem pogledu (zamijeniti olovku kamerom), a onda se sve zbrkalo i više nemam volje, mada mi mnoge teme u mojim pohranjenim dokumentima i sveskama "vrište", ali na tome će, izgleda, i ostati. Skoro da me je i strah otići u teme: "Epiku", "Liriku", "Priče o ljudima", "Sudbine" itd., itd.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Vidiš koje poniženje čovjek može doživjeti. Ti od zaborava otkidaš što je moguće, a određena društva, udruženja i države rasipaju na dosta nevažnih strana, umjesto da prepoznaju tvoj rad i poguraju te. Ali, to je već mit o Sizifu, je l' da?

Van mreže Radosavljevic Sasa

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 42
  • "Župljanka" Brend iz Aleksandrovca Zupskog
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rataje, Aleksandrovac Župa 350m
« Odgovor #5 poslato: Novembar 06, 2012, 22:36:53 »
Prvo da se zahvalim Prof.Djoku Zecevicu sto je snimio i postavio video zapis o Pcelaru Slavku Nedicu.
Sta reci i napisati o Doajenu Pcelarstva iz Rataja-Aleksandrovca Zupskom, koji pcelari 70god. . . .
Pcelar Slavko je bio 10god predsednik pcelarske SLOGA iz Rataja.
Odrzani u 2 kursa(tecaja) u periodu 1958-1962godine.
Posebno je Slavko ponosan sto su na tim kursevima bilo preko 70 pcelara ovoga kraja.
Jedan od predavaca koji je bio i Slavkov gost kuci je pok.Nedeljko Divac predsednik tadasnjeg Srpskog Pcelarskog Drustva.
Slavko je u ovom 24min video snimku izneo kako je ziveo i kako se razvijao prvo kao covek a onda i pcelar.
On i danas rado cita tekstove iz pcelarstva i kaze volim i dalje da ucim . . .
Pcelar Slavko moje postovanje i uvazavanje . . .
A ja cu se potruditi ovih dana da Slavko pogleda ovaj video i procita komentare.
I NA KRAJU da u ovoj stanici jos osvanu tekstovi od Doajena Pcelarstva Slavka Nedica . .

Pozdrav Sasa

P.S-Jedna slika pcelinjaka Slavka Nedica iz Maja meseca ove godine.
Košnica je alat a Pčelarenje zanat ;)

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
« Odgovor #6 poslato: Novembar 06, 2012, 22:57:02 »
Saša,
Saslušaj dobro i pažljivo tog čovu i zapiši da ne zaboraviš. Ja sam tako kod jednog starog pčelara pogriješio, više nije među živima.

I, da, pitao sam Đoku, ali mi ne odgovori. Vidio sam na videu 11 ramova. O čemu je riječ?

Pozdrav, svako dobro!

• Matica
« Odgovor #7 poslato: Novembar 06, 2012, 23:09:52 »
Saša,
Saslušaj dobro i pažljivo tog čovu i zapiši da ne zaboraviš. Ja sam tako kod jednog starog pčelara pogriješio, više nije među živima.

I, da, pitao sam Đoku, ali mi ne odgovori. Vidio sam na videu 11 ramova. O čemu je riječ?

Pozdrav, svako dobro!
Kolega Esade slusam i zapisujem (ne samo od Slavka i od mladih ko zna zasta je to dobro) i nije mi tesko, jer 70god druzenje sa pcelama je  . . . .. to se nemoze opisati .. . . .
Kosnice su DB(dvanaesto ramne) u kosnici ima 11 ramova (OKVIRA kako kaze Slavko).

Pozdrav

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #8 poslato: Novembar 07, 2012, 07:55:54 »
Hvala ti Djoko na predstavljanju zivih legendi srpskog pcelarstva.
Ako se dobro secam posle predstavljanja Zivana Veselinovica, Steve Galica, je Slavko Nedic.
Naravno velika zahvalnost je i vrednom Zupljaninu i entuzijasti nasem Sasi.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Potočnik Istok

• Lutka
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Starost: 70
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Slovenija, Šprinc 250m
« Odgovor #9 poslato: Novembar 07, 2012, 08:31:02 »
Takvih više ne rade.
Za Sašu znam kakav je, mada ga poznajem samo preko interneta, ali kada ga pohvali tako iskusan i zreo čovek onda on dobija još veču težinu.
Velika hvala za svu trojicu.

Van mreže Ćoćić Slobodan

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Maj 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Aleksandrovac, 450m n/v
« Odgovor #10 poslato: Novembar 12, 2012, 17:00:23 »
Sve čestitke Djoki Zečeviću sto na forumu predstavi Doajena Župskog Pčelarstva i sela Rataja g.Slavka Nedića (Meklaud)
Bice počasvovan svaki Pčelar sto će na forumu upoznati čoveka koji se 70god bavi Pčelarstvom- druži sa pčelama.
Poučno je slusati ga kad priča o pčelarenju i pčeli ovoliki broj godina.
Članovi pčelarskog udruženja "Župa" dugijemomu zahvalnost jer je on osnovao 1952god prvu pčelarsku podružinu "Sloga" u Rataju.
Poželimomu dug Život,zdravlje i da i dalje prenosu BOGATO iskustvo mladjim pčelarima Župe.

Pozdrav Mira i Sloba Ćoćić

• Matica
« Odgovor #11 poslato: Novembar 14, 2012, 17:18:02 »
Postovani Pcelari danas sam obisao doajena pcelarstva u nas g.Slavka Nedica.
Poneo sam laptop i tom prilikom mu pokazao video snimak koji je snimio Djoko Zecevic.
Slavko je posto je odgledao video izrazio zelju da se licno zahvali Djoku za ovaj video i par minuta razgovarao sa Djokom.
Procitao sam mu komentare koji su upisani u ovoj temi, Slavko se zahvaljuje svima.
Kada smo po drugi put prgledavali video, Slavko je komentarisao "smisao za salu mu nikad ne manjka, i to najvise na svoj racun"
Cesto je ponavljao recenice: Sale nisam se obrukao, Deda je ponosan sto je sve ovo doziveo.
Najvise mu je bilo drago da ce moci ovaj video da gledaju i njegova porodica u Americi,koja nije mala . . .
Napravio sam par slika i podelicu ih sa vama . . .

Pozdrav Sasa

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #12 poslato: Novembar 14, 2012, 20:16:02 »
Pa dragi moji, kuda ćete većeg zadovoljstva nego kada čujem dedu Slavka kako mi se zahvaljuje!
Pa ja ništa posebno nisam uradio već uz pomoć tehnike (pa recimo i moje dobre volje),
zabeležio kamerom ono što smatram značajnim za pčelarsko potomstvo!

Neko od kolega je komentariisao da je trebao više govoriti o tehnici pčelarenja ali ipak je deda Slavko
jako star čovek da bih ga (van njegove volje), mlatretirao i sa takvim pitanjima!
Ja sam kroz diskusiju pokušavao da ga maksimalno vratim na pčelrarstvo, ali ipak godine čine svoje?

Vrlo sam srećan što će ovaj snimak stići i u Ameriku a videće ga i brojni posetioci moje Youtube (djokozeko), stranice!

Pozdrav dedi Slavki i Saši.

Pozdrav Kolegama

Van mreže Anđelković Aleksandar

• Gost
  • *
  • Član na forumu od: Feb 2012
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rataje 350m(Aleksandrovac Zupski)
« Odgovor #13 poslato: Novembar 29, 2012, 20:33:50 »
Hvala Djoki sto predstavi legendu pcelarstva iz Rataja i cele Zupe . . .

Pozdrav AA

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
« Odgovor #14 poslato: Novembar 30, 2012, 01:17:35 »
Đoko:
Citat
Neko od kolega je komentariisao da je trebao više govoriti o tehnici pčelarenja ali ipak je deda Slavko jako star čovek

Ja sam taj komentator. Ja bih ga pitao. Da sam bliže Slavku, nagovorio bih ga da ti se javi samo jednom rečenicom: "Đoko, i ti si star!" A, šta ćemo sad?

Pozdrav, svako dobro!