Autor Tema: STEVO GALIĆ  (Pročitano 16493 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 79
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
  • Tip košnice: DB 10-to ramne
STEVO GALIĆ
« poslato: Oktobar 04, 2012, 08:51:09 »
Razmišljajući o novim temama ovog sajta, otvorio sam, u okviru "Ostalih forumskih tema!, forum "Značajna imena pčelarstva"!

Poštovanim kolegama, našim članovima, predložio bih da ukoliko smatraju ili poznaju pčelare koji su značajnije doprineli
unapređenju i razvoju pčelarstva širom bivše Jugoslavije, otvore teme i opišu rečima, slikom i video zapisima takve pčelare
da se ne zaborave jer su to svojim radom zaslužili.

Oni će biti putokaz mladim naraštajima da saznaju, nauče ali i nadograde svojom vizijom ranije tehnike rada u pčelarenju.
[/b]

Samo da se zna: Slava ne pripada nama, već onima od kojih smo učili, čitali, slušali i sebe, na njihovom iskustvu
i znanju, pčelarski nadograđivali
!

Evo jednog video zapisa o poseti Stevi Galiću, usudio bih se da kažem, velikanu našeg pčelarstva, koji sam načinio letos a
svakako biće ih još uskoro!
Gospodin Stevo je dugogodišnji proizvođač mleča i interesantno je videti i čuti šta on kaže?

Pozdrav Kolegama

Ovde možete pogledati i čuveni film Dače Dramlića snimljen na pčelinjaku Steve Galića
o proizvodnji matične mleča!

[ Invalid YouTube link ]
« Poslednja izmena: Oktobar 04, 2012, 08:59:55 od strane Đoko Zečević »

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
Odg: STEVO GALIĆ
« Odgovor #1 poslato: Novembar 02, 2012, 20:27:31 »
Evo još jednog snimka Steve Galića koji sam načinio letos u posti Gornjoj Sabanti kod Kragujevca.
Radzgovor se vodio o proizvodnji matičnog mleča!
Možda je korisno?

Pozdrav Kolegama

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
  • Član na forumu od: Avg 2012
« Odgovor #2 poslato: Novembar 02, 2012, 21:50:33 »
Đoko,
Neka si ovo snimio za uspomenu na čovjeka.
Žao mi je što je očevidno da je to već razočaran čovjek i zbog nečega utučen. Imam njegov DVD o proizvodnji mliječi pomoću čuvenog kalupa. No, dobro kaže da to sada može svako napraviti. Naime, ima na internetu lijep video kako to čovjek ekspresno radi.
U moje ime hvala ti što si napravio intervju sa Stevom.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #3 poslato: Novembar 02, 2012, 22:36:38 »
Esade,
Imam još jedan video zapis koji ću uskoro postaviti neka ostane da se pamti,
naravno koga interesuje, da je čika Stevo Galić, bio veliki zaljubljenik u pčele (naravno još uvek je), i da je veoma
korektno odgvorio na pitanje o količini proizvedenog mleča za jednu godinu!

Hvala iu tebi na korektnom komenatru.

Sve najbolje.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #4 poslato: Novembar 03, 2012, 08:55:43 »
Poštovane Kolege,
sa ovim video zapisom, zaokružujem izveštaj sa letošnje posete g. Stevu Galiću.
Čika Stevo ima 86 godina i po mom skormnom mišljenju (na osnovu svega što je činio u pčelarstvu), spada u doajene srpskog pčelarstva
pa sam smatrao da treba zabeležiti bar delić njegovog rada, da se ne zaboravi, jer kao što sam napisao u prvom postu,
slava ne pripada nama, već našim precima a naše je da čuvamo sećanje na njih i njihove zasluge i da obezbedimo mesto u sećanju naših budućih generacija?

Hvala na strpljenju!

Pozdrav sa Zlatara

Van mreže Radosavljevic Sasa

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
  • Starost: 42
  • "Župljanka" Brend iz Aleksandrovca Zupskog
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Rataje, Aleksandrovac Župa 350m
« Odgovor #5 poslato: Novembar 03, 2012, 21:08:16 »
Odlicni snimci Djoko a Stevo Ziva legenda!

Pozdrav
Košnica je alat a Pčelarenje zanat ;)

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
« Odgovor #6 poslato: Novembar 03, 2012, 21:11:06 »
Đoko,
Veliku, veliku stvar si učinio. Veliku kao što može velika i široka biti duša dobrog čovjeka.

U prethodnom postu sam rekao da je Stevo razočaran i u nekom problemu, mada približno znam o čemu je riječ, a i on ti i sam na kraju veli kako ne vjeruje da ćete se više vidjeti, na što sam se sav najezio i zamalo zaplakao.

Opet kažem: veliku si stvar učinio, neće to biti zaboravljeno, a ja ti se još jednom kao čovjek čovjeku u ime svih ljudi - zahvaljujem.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #7 poslato: Novembar 03, 2012, 22:41:02 »
Esko,
Baveći se pisanjem i razgovorom sa ljudima shvatio sam da je velika grehota ne zabeležiti i "zapamtiti" ljude koji to zaslužuju!
Pčelar Stevo Galić je jedan od njih.
Ja pre svega volim čoveka, karakter i poštenje.
Poštenje u smislu jednakog odnosa prema svima i nikada (iako sam vrlo samodisciplinovan), neću dozvoliti sebi da nekoga potcenim i da nekome ne dam pravo na repliku, pravo na svoje mišljenje, naravno sve dotle dok je ona (replika - dijalog), korektna i konstruktivna, bez malicioznosti i animoziteta!
Dobro znaš šta sam ja doživeo u smislu "osude bez suđenja", i bilo kakvog prava na repliku i moj odgovor, ali sam to preboleo i prezreo, tako da mi je i to bila velika životna škola!

Ja sam sklon "peru" i volim da pišem a moje reportaže o Živanu Veselinoviću, legendi našeg pčelarstva, Petku Šaponjiću i drugim, ostaće zabeležene u našem časopisu za "vjek i vjekov"?

Pre izvesnog vremena (a bivalo je i ranije - letos), na molbu urednika (jer valjda nije imao tekstova), za noć sam pisao članak od 8 strana za časopis i nije mi bilo teško, ali izbrisan sam iz redakcije, pa pretpostavljam da je i to posledica "osvetnika", koji na veliku žalost, traže samoisključenje sa forima i mole administratora za taj čin, što je ravno razmišljanju i ponašanju sedmogodišnjaka!?

Možda nekada i ne treba pisati i eksponirati se jer sam za dve godine kao član redakcije, napisao najviše članaka a neki koji nisu napisali ni jedan jedini tekst, ostali su i dalje u redakciji časopisa!?

Da li to poštenim ljudima nešto govori?

No idemo dalje, uskoro će biti video zapis pčelara sa 92 leta i pčelarskim stažom od preko 70 godina, sa kojim sam jesenas razgovaro i to kamerom snimio?

Sale hvala lepo na komentaru.

Pozdrav i sve najbolje.

Van mreže Jusić Esad

• Lutka
« Odgovor #8 poslato: Novembar 03, 2012, 23:42:45 »
Đoko reče:

Citat
na molbu urednika (jer valjda nije imao tekstova), za noć sam pisao članak od 8 strana za časopis i nije mi bilo teško, ali izbrisan sam iz redakcije, pa pretpostavljam da je i to posledica "osvetnika",

Potpuno te shvatam. To na trenutak toliko uvrijedi i ponizi čovjeka da mu se i zemlja i nebesa svale na dušu i pleća, no - sve prođe, ali i tragove ostavi. Ja sam onakve nazvao ljudima "s rupom u duši", pročitali su to na drugom forumu i sada je status: "vaša kazna neće isteći", čime su sami sebe nacrtali i najviše kaznili, a ja se uopšte ne osjećam kažnjenim, naprotiv.

Drži se one narodne i sve će biti uredu: "Kad drugome jamu kopaš, o sebi je mjeri!", a što se tiče tih problema, imaš dvije VLASTITE prepreke koje ti ne mogu svi oni oprostiti: 1. Znanje i 2. Pismenost. Razumijemo li se? Ako hoćeš i detaljno, nema problema. Šta zna Bog, neka znaju i ljudi.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Daniloski Blagoja - tajmistance

• Matica
  • Član na forumu od: Jan 2012
« Odgovor #9 poslato: Novembar 04, 2012, 17:23:29 »
Ухххх... мој професоре,шта си ти велика људина,а тек какав си манастир подиго!
Па ово је за сваку похвалу од твоје стране,а чику Стеву желим пуно здравља  и још дружење са пчелама!
поздрав из Македоније!

Van mreže Kostadinović Rade

• Matica
  • Starost: 69
  • 034/311-910, 064/190 54 77
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
  • Tip košnice: DB-12 90 kom, Kongresovka 10 kom, DB-10 10kom.
« Odgovor #10 poslato: Novembar 04, 2012, 20:37:16 »
Verovatno sam jedan od retkih sa ovog Foruma sto imam cast i zadovoljstvo da se poslednjih dvadesetak godina intenzivno druzim sa cika Stevom Galicem.
Ne samo da ga bar jednom u 15 dana obidjem u njegovom novom stanu (Domu) vec se sretnemo i u Gradu, na Debatnom klubu pcelara i td.
Uvek u Domu cika Steva za mene ima pivo, a pre svega lepu rec i neki koristan savet.
Pre nekoliko godina u jednom Kragujevackom nedeljniku bio je intervju sa Stevom, a pamtim recenicu u kojoj je naveo "Kada odem na onaj svet i tamo cu gajiti pcele".
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

• Matica
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv, sam.pč. staž 35 god.
« Odgovor #11 poslato: Novembar 16, 2012, 09:36:25 »
Dana 15.11.2012.godine u Drustvu pcelara Kragujevac premijerno je prikazan novi film Steve Galica "NOVITETI U PCELARSTVU" u trajanju od 36min. Film je snimljen u oktobru mesecu 2012.godine na njegovom pcelinjku u Gornjoj Sabanti, opstina Kragujevac.
U filmu su obradjene sledece teme:
- najsavremenija podnjaca-jedinstvena u svetu
- kombinovani ram
- skidac rojeva
- kolica-viljuskar za premestanje kosnica
- automatsko pojilo za pcele
- alati i pcelarski pribor.

Film je uradjen u formatu Pal standard 4:3 DVD, za kompjuter i TV. Film je komercijalni i moze se naruciti kod gos Galica.
U sali za predavanje je bilo prisutno oko 50 pcelara, sto je zavidan broj, obzirom da je tek pocetak ovogodisnjeg ciklusa predavanja, naravno na pocetku se obratio Stevo Galic prisutnima, a posle prikazivanja filma je odgovarao na brojna pitanja. Inace cika Stevo je u osamdesetsednoj godini zivota, sa preko 50 godina pcelarskog staza.
Posebnu zahvalnost Stevo je uputio mom sinu Milosu koji je sinoc projektovao film.
“Уметност живљења је када човек нађе склад између жеља и могућности“ – била је мисао и мото живота проф. др Десимира Деска Јевтића. Част ми је била дуго познавати Деска.

Van mreže Đoko Zečević

• Administrator
« Odgovor #12 poslato: Novembar 16, 2012, 09:51:00 »
Rade,
ovu temu si trebao vezati (ili da je prebacim), tamo gde je sve o Stevi Galiću!
Inače, ti pišeš o promociji filma ali ga mi ovde ne možemo videti, tako da je to, osim suve informacije malo korisno
za članove ovog Foruma!?
Naravno i ja sam mogao da budem sebičan i obradim film tako da se u istom formatu (kao i taj vaš), prodaje
i da ga krijem kao zmija noge?
Ej, ljudi moji, sve se komercijalizovalo, pa i plemenito pčelarstvo!!!

• Matica
« Odgovor #13 poslato: Novembar 16, 2012, 10:22:13 »
Djole, film je iskljucivo gos Galica, a ne DP Kragujevac, ili bilo kog njegovog clana.

Van mreže Mirović Siniša

• Lutka
  • Starost: 62
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Negotin, 36m nadmorske visine
« Odgovor #14 poslato: Novembar 20, 2012, 16:05:02 »
Ja sam jedan od onih ko je naucio dosta o proizvodnji mleca i  caka od cika Steve i zahvalan sam mu beskrajnon na tome .