Autor Tema: Novica Jovanović zv. Kulaš, legenda leskovačkog pčelarstva  (Pročitano 2171 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stojanovic Živoslav

• Urednik
  • Član na forumu od: Maj 2011
  • Starost: 76
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Palić, 111 m/nv
  • Tip košnice: LR i AŽ Namjesnik
Pre par dana spomenuo sam ime jednog meni veoma dragog kolege Novice iz Leskovca....
Nisam znao da li je još među nama niti da li pčelari još...!?
Međutim, naš kolega Zoran Marković je tim povodom napisao i ovo:
"Žiko, da te samo podsetim, Novica  Jovanović zv. Kulaš, legenda leskovačkog pčelarstva, umro 15.decembra 2014 god."
Bilo bi mnogo uputnije i korektnije da leskovački pčelari napišu koju reč o Novici... !
Ja ću ga pamtiti iz perioda 1995-2000 kada smo zajedno bili članovi Predsedništva SPOS-a.
Bio je ... SVOJ!
Bio mi je veoma drag po svojim stavovima koji su bili iskreni, pošteni i sasvim njegovi.
Nije se nikome dodvoravao...
Njegov jezik, veoma deskriptivan, divan, pravi leskovački mi je bio veoma blizak, simpatičan i razumljiv, jer na sličan način se govori i u mom rodnom kraju.
Dragi kolega Zorane, molim te napiši još koju lepu reč o Novici...
Zaslužuje Novica to...
Ili ako može i još neko od leskovačkih pčelara!?

Ja ću sa velikom radošću (ali i setom) dati samo dva priloga...
Prva slika "Novica J." je tekst koji je Novica objavio u "Pčelaru" januara 1997. o leskovačkim pčelarima i pčelarstvu.
Druga slika "Kod Sljivica u Globoderu" je načinjena leta 1997. kada je sednica Predsedništva SPOS-a održana u Institutu za krmno bilje u Kruševcu i kada smo posetili dom Miljka Šljivića u Globoderu.
Na slici su:
U prvom redu s leva na desno gde čuče ili stoje:
Neko iz Instituta za krmno bilje, Miljkove dve kćeri, tada devojčice i Miljko.
U drugom redu stoje s leva na desno:
Prvoslav Nešić (urednik Pčelara), kolega iz Čačka čije ime sam zaboravio, Nikola Jovanović iz Leskovca,Jagoda Milenković, knjigovođa u SPOS-u, opet neki dr iz Instituta u Kruševcu, ... "neki" Žika iz Subotice, opet neko iz Kruševca, Miljkova majka, Milosav Mirković iz Novog Sada, Despot Vračarić iz Užica, Miljkov otac, Miljkova supruga, Mihajlo Filipović, predsednik SPOS-a i Mile Savić, moja drugarčina iz Svilajnca...

« Poslednja izmena: Jul 17, 2017, 13:14:33 od strane Stojanovic Žika »
Svaki pčelar ima više buba u glavi nego li u košnici. :)