Brdsko-planinsko pčelarenje

OSTALE FORUMSKE TEME => Apiterapija => Temu započeo: Đoko Zečević Jul 29, 2013, 22:37:35

Naslov: Korisno je znati!
Poruka od: Đoko Zečević Jul 29, 2013, 22:37:35
Ovo sam našao na internetu, tj. na fejsbuku!
Nije loše pročitati?


Драги Николоски

Što je to zabrus?

Osim poznatih pčelarskih proizvoda, suvre­mena medicina počinje otkrivati i niz dru­gih, rijetkih, gotovo zaboravljenih ljekovitih pčelinjih proizvoda. U drevnim zapisima na brezovoj kori, u Novgorodu, koje su načinili Šve­đani, na dugom popisu, uz med i vosak, stalno se pojavljuje riječ «zabrus». U tim zapisima govori se o značajnim količinama - pudima (mjera = 16,38 kg) voska, te zabrusa.

Zabrus - to su skinuti poklopci mednog saća. Po čemu se zabrus razlikuje od voska? Prije svega po sastavu. Kada se med poklopi u saću, pomalo dobiva aromu. To se događa zato što pčele pri poklapanju meda u saću koriste posebne tvari kao što su izlučine voštanih i žlijezda slinavica. Može se zaključiti da je zabrus moćna verzija voska· - u njemu je skup aromatič­nih sastojaka pčelinjih proizvoda i tvari. Skup aromatičnih sastojaka i pčelinje sline međusobno povećavaju svoja ljekovita svojstva. Istraživanja su pokazala da je zabrus učinkovit u liječenju bakterijskih i virusnih bolesti nosno-grkljanske šupljine i gornjih dišnih pu­tova. On ne izaziva alergije, i vrlo ga je korisno žva­kati: regulira izlučivanje sline, povećava sekretnu i pokretnu funkciju želuca.

Pri poklapanju saća napunjenog zrelim medom, pčele koriste vo­sak, cvjetni prah, propolis i sekret čeljusnih žlijezda. Postoje pretpostavke da pčele poklapanju saća na suho (postojanje zračnog sloja pod poklopcem) na vrh meda dodaju mikrokapiju pčelinjeg otrova.

Slijedom navedenog, zabrus je mikrodozirani skup ljekovitih pčelinjih tvari., Takav sastav biološki aktiv­nih tvari povećava Ijekovitost svake tvari iz sastava zabrusa. Komponente zabrusa poboljšavaju izmjenu tvari u ljudskom organizmu, učvršćuju desni, povolj­no djeluju na krvotok, normaliziraju funkcije želuca i utrobe. Nenamjerno progutani komadići zabrusa po­mažu čistiti organizam, posebice tanko crijevo.

Liječnici preporučuju žvakati jednu žlicu zabrusa 5 do 10 minuta 4 puta na dan, predoziranje nije problem, kao i nenamjerno gutanje - probavljiv je u želucu, s time da je koristan za sluzokožu toga organa.

Upala jednog ili više sinusa (čeone šupljine) obično se razvija brzo i potrebno je liječenje. Preporuča se žvakati zabrus svaki sat 10 -15 minuta i tako 4 - 6 sati, a sažvakanu masu izbaciti. Obično se nos pro­čišćava, a bol prestaje. Tijekom još jednog tjedna preporuča se žvakati zabrus zbog prevencije.

Liječenje usne šupljine i organa za disanje

Žvakati zabrus 3-5 puta na dan dok se ne pretvori u prašinu; ujutro je moguće progutati vosak. Osim liječenja usne šupljine i desni otklanja se i alergijska hunjavica.

Hmeljni napici - medovina

Na vedro (stara ruska mjera, oko 12 I) tople proku­hane vode dodati 3 kg meda, 1,5 kg zabrusa, 1 okvir perge, 150 g hmelja. Pustiti da provri, filtrirati i držati u podrumu 2-3 mjeseca do bistrenja. Razliti u boce i čuvati do upotrebe na hladnome mjestu.