Autor Tema: Prihranjivanje pčelinjih društava ...  (Pročitano 39131 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« poslato: Januar 09, 2012, 14:52:43 »
Kolege, svi mi pcelarimo pod razlicitim prirodnim  uslovima i razlicitom nadmorskom visinom . Kod nekih su pasne prilike bolje , kod drugih su slabije , jedni sele svoje pcele , dok drugi ih drze na stacionaru. Svaka godina nije ista u istom podrucju, sto znaci ako je ove godine priroda bila blagonaklona pcelama i pcelarima  , ne znaci da ce u istoj meri biti  izdasna i sledece godine ....
U savremenom nacinu gajenja pcela pcelar se oslanja prvenstveno na blagodeti prirode , ali uvek ima i alternativnu tehnicko-tehnolosku metodu koja se zove ...prihranjivanje .Ako ovom metotom ne intervenise u datom kriticnom momentu po pcelinje drustvo , pcele nece preziveti, a vrlo cesto samo ta mala intervencija je potrebna da bi se pcelinje drustvo dobro razvilo , i da pcelar ima zadovoljavajucu kolicinu pcelinjih proizvoda .
Zato je šećer vrlo važan reprodukcioni materijal bez kojeg se praktično ne može uspešno, odnosno  ekonomično pčelariti.
 
    Volela bih da diskutujemo o osnovnim principima prilikom prihranjivanja ,cega se to sve pcelar mora pridrzavati , koje sve principe treba da ispostuje ..

     Zasto je prihranjivanje    poslednjih godina sve aktuelnije , a zeleli bi smo da se sve vise smanjuje.. 

       O nacinima pripremanja tecne i cvrste hrane ... 
       O nacinima koriscenja tako pripremljene hrane ...

       Kakva je razlika izmedju obicne i oplemenjene pogace ?...

       Recepti za spremanje pogaca ...

      Kad i kako treba dodati pogacu ...

      Priprema sirupa za upotrebu u toku avgusta, u toku septembra i u proleće (od 25. 3. do 25. 4)
     
       Priprema invertovanog sirupa radi dopune zalihe hrane u septembru
     
       Nerafinisan secer u ishrani pcela ...
   
       Invertovan secer u ishrani pcela ..
       Kad koristimo cvrstu hranu, kad nadrazajno prihranjujemo....
       Prihranjivanje pcelinjih drustava u jesen - kad obaviti prihranjivanje ..
       Kad poceti sa prolecnim  stimulativnim prihranjuvanjem i kako to obaviti ....

 I jos mnogo , mnogo toga o prihrani treba znati , bez obzira sto mozda nesto ili nista od toga necemo nikada  ugraditi u svoju tehnicko-tehnolosku metodu pcelarenja ..Ali takodje nikada , ali nikada ne smemo dozvoliti da nam pcele uginu od gladi , bez obzira na vremenske ili klimatske neprilike zbog kojih podbace kako polenarice tako i nektarice .

Nekada se ovogodisnji med cedio tek sledece godine, verovatno sa razlogom ..

     



Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #1 poslato: Januar 11, 2012, 03:28:52 »
   Prilikom prihranjivanja drustava pcelar je obavezan da se pridrzava osnovnih principa  :

 Hranu dodavati uvece ,

 Voditi racuna da se hrana ne prosipa (po pcelinjaku, po kosnicama …)

Ako se prihrana vrsi iz nuzde , treba  da se da onolika kolicina tecne hrane koliko drustvo moze
tokom noci  da preuzme i unese u kosnicu .

Prilikom prihranjivanja iz nuzde koristi se sirup jace koncentracije (3:2.1,5:1), u korist secera.

Za stimulativno  prihranjivanje koristi se sirup koncentracije 3:2u korist vode do 1;1

Ako je stimulativna prihrana onda svako vece davati po 200-300g sirupa , ali ako je pcelinjak udaljen pa se daje na 3-4 vece onda po 500g davati.

Samo u izuzetnim slučajevima prihranjivanja iz nužde daje se čvrsta hrana.

Stimulativno prihranjivanje vrsi se sve dok unos iz prirode ne bude 200-300g nektar po kosnici.

Obavezno treba da se obezbedi zdrava , cista pijaca voda na pcelinjaku , jer pcele u uslovima prihrane trose vece kolicine vode radi razredjivanja dodate hrane

    Kad se pcele prihranjuju secerom u bilo kom obliku a radi dopune hrane za zimu , prihrana se vrsi pre nego sto se izvedu pcele koje ce da zimuju(najkasnije do15 avgusta). , da preradu secera izvrse starije radilice koje i onako nece docekati zimu.Ako mlade pcele (koje treba da zimuju) preradjuju secer one gube vitalnost  i snagu , sto ce se odraziti na slabiji prolecni razvoj legla .Ako se stimulativno prihranjuje , moze se prihranjivati produziti jos  malo kasnije , jer ce u preradi secera ucestvovati starije pcele i vrlo malo mladih pcela , sto nece imati neke stetne posledice po organizam pcela koje ce prezimiti.Ovo stimulisanje se mora zavrsiti do 15 oktobra
 
Posto nema vise legla ide tretiranje od varoe

Cist  prirodni pcelinji med, posebno od ranije pase, najbolja je hrana za pcele, ne samo zato sto se secer u njemu nalazi u najpogodnijem obliku za ishranu pcela nego u medu ima i polena .Ako pcele na cistom medu zimuju ,  vitalnije su , otpornije na bolesti, lako krecu u prolecni razvoj , daju vece prinose meda i ostalih pcelinjih proizvoda , otpornije su na  stetocine i .t.d…

Ne kaze se badava “Med na medu radja “


« Poslednja izmena: Januar 11, 2012, 03:36:06 Mihajlović Verica »

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #2 poslato: Januar 12, 2012, 02:37:40 »
Pred pocetak pase  obavezno  se prekida prihrana secerom u bilo kom obliku , zato sto ce se u medu prilikom analize naci vece kolicine saharoze od dozvoljene , to je zabranjeno  i kaznjivo , to  nije cist pcelinji med

U  hranu za pcele mogu se stavljati lekovi , strogo oni koje preporuci veterinarska sluzba .
Ako kuvate hranu za pcele nikako ne  sme da vam zagori , zato sto je kao takva (zagorela) otrovna za pcele .

Ako se koristi med za ishranu pcela pozeljno je dabude sa svog pcelinjaka zbog prenosenja raznih bolesti

Ukiseljen med se takodje ne sme davati pcelama .

Pcelama   obavezno treba obezbediti dovoljno cistog meda za prezimljavanje(50%) i prvi prolecni razvoj
 Sto se secera tice , i kako ga davati pcelama medju pcelarima su misljenja podeljena , jedni kazu obavezno ga invertovati (pretvoriti slozen secer saharozu u proste secere glukozu(grozdani)I fruktozu(vocni ) , dok drugi kazu dovoljno je samo otopiti secer u mlakoj vodi ?

Tokom godine treba obezbediti potrebne količine polena za rezervu, jer ga pcele dosta trose  i nikakva dopuna ne može zameniti polen,.. on je isto vazan kao i med .

  Zasto je prihranjivanje    poslednjih godina sve aktuelnije , a zeleli bi smo da se sve vise smanjuje ?!

   Uslovi za gajenje pcela se iz godine u godinu sve vise pogorsavaju ..Sa porastom broja stanovnika tezi se sto vecim prinosima u poljoprivrednoj proizvodnji., a to je neizvodljivo bez primene agrotehnickih mera.Komasacijom su nestale medje i slogovi , puteljci, recice, sumarci, a sa njima nestaje i brojno medonosno bilje . .
 
 Zatim,upotrebom herbicida potpuno se uništavaju korovske biljke, među kojima i mnoge medonosne. Strnista se pale i prskaju jakim otrovima protiv korova, Pozari, poplave ,i.t.d..Sve ovo dovodi do zakljucka da se pcelinja pasa , pogotovu podsticajna  redukuje , pa je cesto prihranjivanje pcela neizostavna mera savremenog nacina pcelrenja

  S druge strane , sve vise ima stetocina , bolesti pcela i bolesti legla .

Zbog tretiranja pesticidima ogroman broj pcela strada u polju., pa se desi da neka drustva stradaju a neka toliko oslabe da se moraju prihranjivati da bi se obnovila

Prosla su srecna vremena kad je bilo pase u izobilju za pcele , kad se nije znalo za pesticide , i kad nisu harale bolesti pcela ...Tad se nije znalo za prihranjivanje , jer nije ni bilo potrebno 

Ovde na  Forumu i licno u razgovorima ne podsticem pcelare na prihranjivanje pcela , ali mi je zelja ako mogu da objasnim , onima koji prihranjuju da to rade strucno i na savremen nacin a nikako parcijalno i nestrucno .   
« Poslednja izmena: Januar 12, 2012, 02:50:15 Mihajlović Verica »

Van mreže Kostadinović Rade

  • Matica
  • ******
  • Poruke: 2119
  • Starost: 57
  • Lokacija: Kragujevac
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #3 poslato: Januar 12, 2012, 08:00:31 »
Pcelama   obavezno treba obezbediti dovoljno cistog meda za prezimljavanje(50%) i prvi prolecni razvoj

Mi pcelari treba da koristimo termin "med", a ne "pčelinji med, čisti med".
U avgustu mesecu, eventualno do polovine septembra treba da u svakoj kosnici bude najmanje 2/3 meda koji su pcele sakupile preradom nektara a ostatak moze i preradom secernog sirupa.
I to kao sto postovana koleginica Verica rece, za prezimljavanje i prvi prolecni razvoj.
Na ovom Forumu o tome je najvise pisao i to argumentovano kolega Sljivic, a ogromna vecina nas slicno ili isto radi, pa smatram da bi plebicitom mi clanovi ove diskusine grupe trebalo bi da prihvatimo to kao i svoj stav.
Mnogo u cemu se razlikujemo u svom radu, ali u ovome ne bi trebalo.
I na kraju molba, da ono sto je za nas znacajno ne pisemo crvenim slovima, jer na tu boju ima pravo samo vlasnik Foruma ili admin.
Moze se i drugom bojom ( na pr. plava) koristiti za obelezavanje, a crvena boja je boja samo kontrolora, nastavnika, staresine,.... 
Veću vrednost od punih kanti meda, ima drugarstvo, nesebično pomaganje i pčelarsko drugovanje.

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #4 poslato: Januar 12, 2012, 17:12:29 »
                        Nacin pripremanja i koriscenja hrane za pcele

Postoje dva osnovna oblika hrane koja se daje pcelama , to je tecna hrana , i cvrsta hrana .

Od tecne hrane koristi se secerni sirup i medni sirup

Od cvrste hrane koriste se , medno- secerne pogace , secer u prahu ili u kristalu ,pollen I razne zamene za polen , Ramovi cije je sace napunjeno medom i polenom ,

.Rezervni ramovi s medom i polenom mogu se čuvati do jeseni, pa i do proleća u hladnoj, suvoj, čistoj provetrenoj prostoriji, u kojoj se temperatura ne podiže iznad 10C i ne pada ispod 0C
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
(„Recept“ za čuvanje polena u medu dale su nam same pčele. Naime, pčele u pripremi polena za smještaj u ćelije saća, polenu dodaju mliječnu kiselinu i šećer(mliječne kiseline ima od 5,5 do 5,7 puta više u pergi nego u polenu, a šećera ima 32 do 88% više u pergi nego u polenu). Pošto postave pripremljeni  polen(pergu) u ćelije saća do oko 2/3 zapremine, pčele u preostali prostor naliju med i na taj način dodatno zaštite uskladištenu pergu. Prema tome, miješanjem svježeg polena sa medom mi obezbjeđujemo uslove koji će zahvaljujući visokom procentu šećera i bogatstvu organskih kiselina izvršiti konzervisanje polena i sačuvati mu originalnost za duže vrijeme. Veoma je razumljivo zbog čega polen pomiješan sa medom možemo čuvati, bez gubitka kvaliteta, čak do 5 godina.

(Autor: Branko Končar,  pčelar i samostalni istraživač na području apiterapije)
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Medni sirup daje najbolje rezultate , osim sto nije ekonomski isplativo hraniti ovim sirupom .

Medjutim pcelari cesto pcele  hrane “oplavljenim “ medom , to je onaj deo meda koji se skida sa sudovau koje se med stavlja odmah posle ceđenja

Mednisirup sprema  se na taj način što se prirodnom medu doda 20 odsto zagrejane vode, pa se ta masa dobro izmeša i, zatim, dodaje pčelinjim društvima. Za ovu svrhu koristi se med samo iz sopstvene proizvodnje. U suprotnom, mogu se preneti bolesti i štetočine.

O spremanju secernog sirupa nema saglasnosti , jedni tvrde da ga ne treba kuvati , drugi kazu da treba ?!. Prvi nacin je brzi i jeftiniji ali za pcele tezi za preradu I manja je opasnost od grabez Drugi nacin je skuplji , pcele ga lakes preradjuju , manje se trose , ali je opasnost od grabezi veca.

U pčelarskimčasopisima i knjigama nalazi se veliki broj recepata za pripremanje  hrane za prihranjivanje pčela. Međutim,ovom prilikom izneću samo neke načine objavljene u Pčelarskom priručniku "Uzimljavanje i prolećni razvoj pčelinjih društava i iskorišćavanje bagremove paše", od grupe autora, među kojimaje i autor ove knjige Milan Vrastanovic (pcelar iz Smederevske Palanke ..2009g)

.                            Zimska i oplemenjena pogača

Do pogače se dolazi etapno. Prvo se sačini veštački med, a zatim, koristeći veštački med, pravi senavedena pogača. Ta pogača se može praviti kao neoplemenjena, za zimsko dodavanje pčelama - odnovembra do januaru, i tokom bcspašnog perioda, i oplemenjenja, za dodavanje u februaru i martu, i prilikomuzgoja matica.
Najpre se napravi veštački med na sledeći način:
U lonac veličine 7-8 litara, najpre se stave dva litra vode i lagano se zagreva. Sa zagrevanjem vode, uzmešanje, lagano se doda pet kilograma šećera u kristalu ili u prahu i pet grama vinske kiseline (po jedan gramna jedan kilogram šećera). Dobijena smeša zagreva se, uz povremeno mešanje, tačno 30 minuta (računajućiod početka vrenja), na relativno tihoj vatri. Posle toga, smeša se lagano ohladi i ostavi da odstoji najbolje 7-10dana da se šećer potpuno razgradi. To je veštački med

.

Oplemenjena pogača se pravi na sledeći način:

“U lonac veličine oko 10 litara najpre se naspe jedan litar vode i sve to se lagano zagreva. U toplu,odnosno vruću vodu rastopi se pet kilograma šećera u kristalu ili prahu, i dobijena masa se zagreva na jačojvatri. Dok se rastopljeni šećer zagreva, sa ciljem da se dostigne tačno + 118° C, u taj rastop se ubacuje: dvagrama morske soli; pet mililitara rastvora kobalt-hlorida (jedan mililitar rastvora kobalt-hlorida pojedankilogram šećera). Rastvor kobalt-hlorida koji služi kao stimulativno sredstvo će se dobiti na sledeći način: 24grama kobalt-hlorida razmutiti u jedan litar destilovane vode. U toku dana više puta promućkati rastvor, da bise sav kobalt-hlorid što pre rastvorio. Dobijeni rastvor se procedi (kroz vatu) i stavi u tamniju flašu. Rastvor se koristi, kao što je već rečeno, na sledeći način: jedan mililitar rastvora kobalt-hlorida (koji sadrži 0,024grama, tj. 24 miligrama kobalt-hlorida) dodaje se na jedan kilogram šećera. Sve se to kuva na jačoj vatri, uz povremeno mešanje i praćenje rasta živinog stuba na termometru. Čim se dostigne + 118
o
C zagrevanje mase(smeše) u loncu, u lonac se doda 250 grama prethodno pripremljenog kvasca (5% kvasca na jedan kilogramšećera). Kvasac se priprema tako što se prethodno razdrobi viljuškom i pospe šećerom (2-3 supene kašike) idobro izmeša da bude kao masa, koja prelazi u tečno stanje, slično jogurtu. Čitava masa se kuva samo da baci jedan ključ, uz mešanje i oprez da ne iskipi. Tada se doda 1,250 kg veštačkog meda. Sve to dobro se promeša i pusti da vri 1 -2 minuta. Zatim se skida sa vatre i odmah stavlja u neki pogodan veći sud, u kome se pusti dacirkuliše hladna voda, čime se postiže odgovarajuća i potrebna brzina hlađenja mase - buduće pogače, uzstalno mešanje iste, do na oko +40 do +50° C. U tako rashlađenu masu dodaje se prethodno pripremljena:- 1 tableta oligovita ili 15 kapi forsaptina. Ako se dodaje oligovit, on se najpre dobro isitni i rastvori uz povremeno mešanje, u malo mlake vode;- pet grama urotropina (jedan gram na jedan kilogram šećera), kao lek protiv nozeme. Urotropin senabavlja u veteri.,narskim apotekama. I on se postepeno rastopi u malo mlake vode, i- pet grama natrijum sulfatiazola ili geomicina (jedan gram na jedan kilogram šećera) u krajevima gdeima američke kuge, kao preventivna mera. I ovaj medikament se priprema i dodaje kao urotropin. Sve se todobro izmeša, a zatim se u polietilenske kese stavlja po 1-2 kilograma dobijene mase. Kese se dobro zatvore.Dobijena pogača u kesi se stanji na debljinu od oko 6-7 mm. Tako dopogače stavljaju se preko novinskehartije na pod, da se hlade. Veoma je bitno da se pogače bar 2-3 puta okreću, dok su na podu i dok se hlade, da bi bile elastičnije. Pogača će biti elastičnija ako se pri kraju njenog hlađenja protrlja o ćošak nekog tvrdog predmeta (stola i sl)

-   Kad i kako dodati pogaču?
-   
 Navedenu pogaču treba dati oko 20. februara i to na satonoše. Preko pogače obavezno staviti 2-3 listanovinske hartije, a preko toga zbeg, sa 2-3 kompleta novina. Čak i više novina ispod krova, kao dodatnoutopljavanje u ovo doba godine, je korisno i potrebno. Ovakvu pogaču treba dati još 2-3 puta, u toku marta,odnosno do kraja marta. Pogaču spravljenu bez kobalta, dopune cvetnog praha i medikamenata, treba dodati uzimskom periodu i u letnjim bespašnim periodim”

                                (Ovo je  originalni tekst autora )


Van mreže Kostadinović Rade

  • Matica
  • ******
  • Poruke: 2119
  • Starost: 57
  • Lokacija: Kragujevac
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Godačica-Obronci Gledićkih planina 315 m-nv
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #5 poslato: Januar 13, 2012, 11:42:55 »
     
    Volela bih da diskutujemo o osnovnim principima prilikom prihranjivanja ,cega se to sve pcelar mora pridrzavati , koje sve principe treba da ispostuje ..
       Kad koristimo cvrstu hranu, kad nadrazajno prihranjujemo....
       Kad poceti sa prolecnim  stimulativnim prihranjuvanjem i kako to obaviti ....

Do sada nikada nisam koristio kristalisani med za stimulativnu prihranu u prolece, a ove godine to prvi put planiram i to suncokretovim.
Osnovni razlog je sto su mi drustva u kasno letnjem i rano jesenjem periodu unela veoma malo polena zbog nezapamcene suse, a poznato je da u suncokretovom medu ima velika kolicina polena. Podseticu da stacionarno pcelarim, a med sam kupio od kolege koji je isti ispitao. Nije popularno?
Molio bi postovane kolege koji su to radili  i imaju iskustva da opisu taj nacin stimulacije.
I ako damo prosecnom pceljinjem drustvu u prolece 1kg kristalisanog meda, za koliko dana ce ga utrosititi?
Veću vrednost od punih kanti meda, ima drugarstvo, nesebično pomaganje i pčelarsko drugovanje.

Van mreže Đoko Zečević

  • Matica
  • ******
  • Poruke: 4631
  • Starost: 67
  • Lokacija: Zlatar - Nova Varoš
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Zlatar planina (Bakalovina-Komarani) - 1200m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #6 poslato: Januar 13, 2012, 13:55:14 »
Rade, ja u proleće obavezno razvijam pčele za bagrem na medu!
Još bolji od suncokreta je med od repice, naravno ko ga ima!
Zoki Sević uvek ima toga meda a 100% je ispravan pa se ne bi loše bilo sa njim čuti!
Do sada sam med davao u hranilici (kristalisan), sa isečenim džakom od krompira (crveni),
onolike površine kolika je hranilica!
Izvadim pregradicu i pokrijem mrežicom ceo med a odozgo poklopac.
Kada pčele, zbog većeg priliva mladih, otope med, nijedna se neće udaviti a dešavalo mi se,
da nađem punu šaku mrtvih pčela ali više ne!
No, sada sam čuo i pročitao da pojedine kolege taj med stavljaju na satonoše u najlon kesi koju samo iglom sa strane probuše na nekoliko mesta ali tada mora da dođe polunastavak ili neki vosoki zbeg!
Veoravtno ću raditi ako i do sada.

Van mreže Stojković Dušan

  • Larva
  • ***
  • Poruke: 106
  • Lokacija: Kruševac
  • Pol: Muškarac
    • pcelarskeinovacije
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #7 poslato: Januar 13, 2012, 23:12:21 »
Tečnost za mešenje pogača-invert.
    U ovom kratkom osvtru izneću kako ja pripreman tečnost za mešenje pogača.
Kao posuda za pripremu veštačog meda (inverta) služi mi parni topionik, kakvi se danas nalaze na tržištu.Taj topionik je jedna vrsta duplikatora i odličan je za te svthe. Naravno da se može upotrebiti i dupla posuda ali je to druga priča.
Duplikator-topionik ima termostat za regulaciju temperature što je vrlo poželjno jer ne može doci do pregrevanja inverta i stvaranja otrovnih produkata u invertu.
     Ako kao polaznu osnovu uzmem 10 kg. samlevenog šećera to rastopim sa tri litara tople vode. U taj rastvor stavljam 10 grama limontusa u jednu čašu, od jogurta, jabukovog sirćeta. Temperaturu odžavam na 60 stepeni i povremeno mešam. To invertovanje traje oko 24 h. Posle toga u tu količinu inverta dodajem oko tri kolograma meda a temperaruru spustim ispod 50 stepeni. Med svojom invertazom doprinosi još boljem invertovanju. U principu što duži vemenski period invertovanja sve je bolje invertovanje. Za prve pogače ne stavlam druge dodatke.
 Ovako napravljen invert potpuno liči na med. Čak i poprima osobine meda. Prošle godine ostavio sam jednu teglicu tog produkta i danas je kao med.
    Ako nekome nešto od ovoga može koristiti nije badava pisano

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #8 poslato: Januar 14, 2012, 23:55:01 »
Naravno G. Dusane da ce koristiti. Ja imam nameru da tokom zime pripremim kako vi rekoste "Tečnost za mešenje pogača-invert.". trebace mi ove godine dosta pogaca za nove rojeve .Ako i ne ode u pogace ici ce u hranilice ....Ja cu koristiti veliku serpu , koju koristim za pripremanje zimnice ..

Hvala najlepse .

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #9 poslato: Januar 15, 2012, 22:16:28 »
Evo kolege jos jednog recepta , mozda se nekom posvidja :

 Iz knjige "Radovi na pčelinjaku po mesecima".
"Medno-secerno testo se spravlja od zagrejanog meda i secera u prahu na sledec nacin: med se zagreje na temperaturi najvise do 45° C pa se, zatim, u njega stavlja sećer u prahu i mesa dok ne dobije pribliznu gustinu malo ređeg testa za hleb. Zatim se ta masa mesi onako kako se mesi testo za hleb, ali se stalno dodaje secer u prahu, sve dok ga masa prima. Ako se pravilno radi, na kilogram meda utrosi se tri do cetiri kilograma secera u prahu.Tada medno -secerno testo ima gustinu testa pripremljenog za pecenje hleba.'

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #10 poslato: Januar 24, 2012, 23:34:42 »
Evo kolege recept sa spremanje pogaca , ako nekome zatreba .
U svakom slucaju ce biti korisniji da je  ovde na pcelarskom forumu , nego kod mene snimljen na kompjuteru ..

 Iz knjige "Radovi na pcelinjaku po mesecima".
Medno-secerno testo se spravlja od zagrejanog meda i secera u prahu na sledeći nacin: med se zagrejena temperaturi najvise do 45° C pa se, zatim, u njega stavlja secer u prahu i mesa dok ne dobije pribliznu gustinu malo ređeg testa za hleb. Zatim se ta masa mesi onako kako se mesi testo za hleb, ali se stalno dodaje secer u prahu, sve dok ga masa prima. Ako se pravilno radi, na kilogram meda utrosi se tri do cetiri kilograma secera u prahu.Tada medno-secerno testo ima gustinu testa pripremljenog za pecenje hleba.
 Recept Ivana Venera iznet, na savetovanju pcelara u Novom Sadu odrzanom 3. marta 1990. godine:
Jedan deo meda pomesa se sa okocetiri dela secera u prahu. Ovo je, kako je autor rekao, odlicna pogaca koja se stavlja i u kavez za transportovanje matica. Umesto meda može se koristiti invertovan secer ili secerni sirup, ali on preporucuje da se za manji broj kosnica koristi med, jer je, kako je Vener rekao, razlaganjesaharoze u vocni i grozđani secer prilicno komplikovan i tezak posao.

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #11 poslato: Februar 24, 2012, 21:15:34 »
Kolege , ko nijie zazimio pčele sa dovoljnom količinom hrane , treba da razmišlja o dohranjivanju , koje  bi bilo dobro da obavi sa prvim toplim danima u februaru.

Najbolje bi bilo da se do legla dodamo  ram sa medom iz rezerve .

Možemo  i mali poluram iz polumedišta na satonoše ,( staviti 2 lajsnice pa ramče preko njih  da pčele mogu da prolaze.)

Može i ramovi ili poluramovi u zbegu , ko ima zbeg .

Ako imamo ramove za pretapanje a na njima ima med , trebamo  ga iseći i dati ga pčelama na neki od gore navedenih načina .

Mozemo dati i pogacu (šećerno-medno testo), ali sada je poželjno da bude obogaćena (zato što ima legla)
Možda neko ima i "prsten" , pa može tu dodati ...

Svako ima svoj način i svaki je dobar .Imajmo u vidu  količinu hrane u košnici(5-8kg) koja je potrebna ko "rezerva" da bi društvo krenulo kako treba u prolećni ražvoj ..

Samo sam htela da vas podsetim na vreme . Pojedine greške se mogu ispraviti ako se pčelama pomogne u pravo vreme .
« Poslednja izmena: Februar 24, 2012, 21:22:11 Mihajlović Verica »

Van mreže Stepanović Dejan

  • Matica
  • ******
  • Poruke: 1491
  • Starost: 39
  • Lokacija: Mladenovac-Kovačevac
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Kovacevac 250 m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #12 poslato: Mart 01, 2012, 19:56:11 »
Svuda se doticemo secernog sirupa ,pisemo pomalu  ali
zapravo jos nismo dotakli ovog viuda dohrane ,prihrane,stimulacije
kao samostalne teme koja je vrlo znacajna i zanimljiva za sve pcelare.
Kad ga koristimo.kako ga koristimo,kako deluje na P?
Prednosti i mane,nacin koriscenja,korist ili gubitak?
Postoje mnoige dileme a nadam se da cemo pisanjem odgonetnuti veci deo.
Najteze je biti covek medju ljudima.

Van mreže Mihajlović Verica

  • Urednik
  • *****
  • Poruke: 3398
  • Starost: 50
  • Pol: Žena
  • Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka. – Džon Driden
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Doljevac , nadmorska visina 195m
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #13 poslato: Mart 01, 2012, 23:42:04 »
Kolega Dejane pogledaj ovde   ...http://brdsko-planinskopcelarenje.com/forum/index.php?topic=609.msg4620#msg4620

Ima pisano o prihrani  pčela ,.....Bilo bi lepo da svi nastavimo da pišemo tamo gde je već pisano . Biće svima  nama  lakse za čitanje kad nam je sve na istom mestu ...

Van mreže Radović Dragan

  • Larva
  • ***
  • Poruke: 133
  • Lokacija: Beograd
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Jelovik pod Bukuljom
Odg: Prihranjivanje pčelinjih društava ...
« Odgovor #14 poslato: Mart 06, 2012, 17:05:33 »
Procitao sam na nekoliko mesta gde se kaze : " dodati med iz rezerve" ,.. Interesuje me gde se drze ramovi sa medom kao rezerva?