Poštovani uredniče,dao sam si malo truda pa sam detaljnije opisao moj način pčelarenja...pa stoga molim da se obriše moj prvi post u ovoj temi da se ne bi ponavljao...unaprijed hvala
NAČIN PČELARENJA LR KOŠNICOM SA POLUNASTAVKOM:
Tokom aktivne sezone plodište je uvijek u samo jednom LR nastavku,pa matična rešetka i onda polunastavak kao medna kapa koja se nikada ne vrca.
Ovim načinom pčelarenja koristi se samo jedan standardan LR nastavak,a sve ostalo su polunastavci,(moji su visine 135 mm,satonoša 10-12 mm,donja letvica5-6 mm).
Ovaj sistem je prilagođen što lakšem načinu pčelarenja,a on omogučava:
-rad sa lakšim nastavcima
-iskorištavanje kako jakih tako i slabih paša
-svake godine jednostavno dodavanje mlade matice
-svake godine udvostručujemo broj pčelinjih zajednica,sa kojima raspolažemo po potrebi(npr.spajanje obezmatičenih društava,prodaja,kao proizvodno društvo itd.)
-sigurno zimovanje sa dovoljnom količinom hrane,ne manjom od 20 kg.
-prihranjivanje i podražajno prihranjivanje isključivo sa medom od društva koje se prihranjuje,stavljanjem mednog okvira u prilagođeni zbjeg
-optimalno održavanje temperature legla u proljetnom periodu pa do početka cvjetanja bagrema,
korištenjem folije
.- brzu izgradnju satnih osnova,a kasnije i okvira bez satnih osnova u polunastavcima
-zalijeganje cijelog plodišnog lr okvira od satonoše do donje letvice,jer se medna kapa nalazi iznad u polunastavku,iznad matične rešetke
Opčenito:
Nakon suncokretove paše društva tretiram protiv varoe,a kako su plodišta na zajednicama od proljeća pa do osmog mjeseca bile u formaciji-podnica,nastavak,matična rešetka,polunastavak-sada mičem matičnu rešetku,a polunastavak koji je bio na plodištu stavljam na podnicu ispod nastavka,tako da pčele sav med iz polunastavka prenesu gore na dublje okvire,gdje će sigurno zimovati,bez bojazni od mogučeg smrtnog prostora i nedostatka hrane.
Prilikom uzimljavanja društva tokom kolovoza ,svodim na 8 okvira i u nastavku i u polunastavku,a oduzete okvire na kojima ima meda sastružem i postavljam u zbjeg razdvojen poklopnom daskom od plodišta,kako bi pčele i taj med prenijele u nastavak ispod.
Na poklopnoj dasci tada ostavljam tanki otvor kroz kojeg pčele prenose med iz okvira u zbjegu.
Moram napomenuti da se takvi okviri ne smiju stavljati direktno na satonoše jer pčele tada taj okvir pune opet medom,a matica ih zna zaleći...zato je taj okvir potrebno odvojiti od satonoša ili pregradnom daskom sa malim otvorom ili folijom koja pokriva cijeli nastavak,na kojoj se također oatavlja prorez širine 1 a dužine 10 cm,kroz koji če pčele prenositi med.
Nakon što pčele očiste te okvire svi otvori na poklopnoj dasci se zatvaraju,a u zbjeg na poklopnoj dasci dolaz nekoliko listova novina i stiropor debljine 2 cm.Time je uzimljavanje gotovo,a ostaje nam jedino da suzimo leta,osiguramo mir na pčelinjaku i tretiramo još oksalnom kiselinom krajem 11-og ili početkom 12-og mjeseca,tj. čim se u tom periodu ukaže dan iznad 5 celzijevih stupnjeva.
Kako pčele imaju dovoljne količine meda nikako ne prihranjujem sirupom,a samim time rijetko kad je potrebno dodavanje pogače u 2-om mjesecu.
Proljetni pregled obavlja se do poloivice trećeg mjeseca,kada se utvrđuje snaga zajednica,a u slučaju da je neka zajednica ostala bez matice,treba ju spojiti sa nekom jačom.
Kako nastojim obaviti i srediti potrebne radove u jednom potezu prilikom proljetnog pregleda,na svakoj zajednici tada:
-polunastavak koji je bio preko zime dolje,stavljam gore na nastavak
-preko cijelog polunastavka koji je sada gore stavljam foliju sa malim prorezom na sredini folije
-iz plodišta vadim lijevi ili desni okvir,nagrebem ga i stavljam ga gore u zbjeg na foliju, da pčele prenesu med doljei tako ih stimulativno prihranjujem njihovim medom
-umjesto izvađenog zadnjeg okvira sa medom u sredinu plodišta ubacujem novi okvir sa satnom osnovom...na taj način postupno izvadim do 5 okvira iz nastavka i iz polunastavka koje pčele očiste,a dobijem po 5 okvira sa satnim osnovama koje pčele izgrade u toku vočne paše.
Kako u plodištu lr nastavka pred bagrem ima jako puno pčela i legla,a kako ja ne prevješavam zatvoreno leglo...ja vadim 4 okvira legla i meda zajedno sa pčelama ,te pomiješam sa onim čistim okvirima koje sam vadio prilikom dodavanja satnih osnova i stavim u novi nastavak na novu podnicu,te im navečer dodam mladu maticu...maticu dodajem zaedno sa kompletnim nukleusom(polunastavkom) u kom je bila, tako da je i to društvo ušlo u bagrem sa LR tijelom i polunatavkom na vrhu.
Tako u bagrem ulazi novo društvo koje se jako razvije,naravno,starom društvu sam dodao satne osnove tako da sada imaju već sve izmjenjeno saće.Oba dva društva(i ovo sa starom i ovo sa novom maticom) donesu više meda nego da je bilo samo jedno..a istovremeno smo obuzdali rojidbeni nagon i ujedno dobili društvo više.
Kod tog sređivanja društva koje obavljam 10-ak dana pred bagrem:
-skidam foliju sa polunastavka
-matičnu rešetku postavljam između nastavka i polunastavka.
- na polunastavku iznad matične rešetke otvaram okruglo pomočno leto
-na polunastavak dodajem odjednom dva medišna polunastavka
Nakon 5 dana od početka medenja bagrema medištima mjenjam mjesta kako bi se med lijepo poklopio.
Na medištima tokom paše nikada ne otvaram pomočna okrugla leta,jer u suprotnom pčele neće poklopiti med na mjestima koji su blizu okruglih leta.
Nakon bagremove paše radim na dodvanju mladih matica kod društava gdje je to potrebno,a tada i nastupa vrijeme tihih paša koje nisu intenzivne(livada-lipa) gdje se najbolje vidi iskoristivost niskih medišnih polunastavaka.
Naravno,tokom cijele godine treba biti osigurana pojilica sa vodom kojoj uvijek dodajem jodirane soli.
Još ću reći kako se na košnici cijelo vrijeme nalazi zbjeg i poklopna daska koja služi i kao Snelgrova daska,jer na sredini ima zamreženi otvor sa oba dvije strane...
Iako sam mladi pčelar nadam se da će ovo moje izlaganje pomoći nekome,kako bi pojednostavio i poboljšao neke svoje radove u pčelinjaku,te želim svako dobro...