S obzirom da se bavim samo prakticno pcelarstvom , a ovo sto je G. Miljko pisao o pogacama za prihranu pcela dosta sam razumela ,pa cu pokusati da rekonstruisem , gde pogresim vi ispravite ..
Pcelinje drustvo u jesen zbog smanjenog unosa (polen i nektar), kapacitet drustva svodi na bioloski minimum zbog utroska hrane , ali opet dovoljan broj pcela koje ce u klubetu odrzavati temperaturu.Kad nema legla potrosnja hrane je minimalna mesecno, dovoljan je medni venac od 1,5kg meda po ulici(med je pcelama hrana, lek i gorivo) 75% pcela je na sacu a 25% pcela je na donjem delu mednog venca .Potrosnja meda , kad nema legla je oko 30-35 g dnevno.Leglo krece u januaru mesecu , to je taj prvi ciklus od 24 dana od dana pronosenja kad se kolicina legla lagano penje do 15000 celija .Tada je potrosnja rane duplirana .Mislim da u tom prvom ciklusu ne treba davati secerno medno testo(pripremljeno u svojoj reziji), da ne uzbudimo previse pcele , i da ne podstaknemo pcele da podstaknu maticu na vece zaleganje zato sto nam te pcele bas i ne koriste puno jer su fizioloski slabo razvijene , ne izlaze iz kosnice zbog loseg vremena , a starije pcele zbog koriscenja secerno-mednog testa osecaju vecu potrebu za vodom , pa se najcesce desava da mnoge pcele koje krenu van kosnice u potrazi za vodom i ne vrate .
U drugom ciklusu koji traje od 25do 48 dana , ja bih dodala pogacu , jer tada pocinje zamena starih zimskih pcela , vreme je varljivo, nestabilno , a pogaca bi odrzavala kontinuitet u zaleganju, ne bi bilo oscilacija .A sa unosom prvog zrna polena trebalo bi poceti stimulaciju secernim sirupom u razmeri 1:1 , jer im ta razmera zadovoljava potrebe za vodom koja im je potrebna za leglo . Posto jos uvek nema veliki broj izletnica .Treci ciklus razvoja je od 49 do 72 dana , tada pcele donose po malo nektar , sledeci , cetvrti ciklus je od 73 do 96 dana , i peti najbitniji ciklus je posle 105 dana , kada drustvo dostize svoj maksimum za glavnu pasu . Ako sam uradila kako valja mogu ocekivati prinos (bagrem), jersam uradila kako valja .
Jesam li ja dobro razumela G Miljka, da pogaca moze ovako da se koristi ?(ali pravljena u svojoj reziji )