Kolege , ja stimulativno prihranjujem u rano prolece kad pcele pocnu da opste sa okolinom i donose prvi polen . Avgusta(kad inace i pocinje pcelarska godina) vrsim detaljnu kontrolu koju obavezno pribelezim u svom pcelarskom dnevniku . Najkasnije do 15 septembra izvrsim dopunu hrane drustvima kojima je potrebna i to secernim sirupom , u razmeri 1:1 do 1:3 u korist secera . Taj secerni sirup preradjuju julske kratkozivuce pcele , i smestaju ga u zonu legla gde im nedostaje hrana . Ono sto zadnje unesu u kosnicu one to prvo i potrose .D-12 najcesce zazimim na 10 rama (6 rama legla), a DB-10 na 8 rama .
Ja to ovako pocenjujem zalihu hrane za zimu :
Ako jaka pcelinja drustva u septembru imaju leglo na 6 rama , onda treba da imaju hranu 15 kg
Raspored hrane je sledeci :
Na 6 rama ima po 1kg meda u mednim vencima (to je 8-10 cm duzina med. venca na sredini satonose , pa mereno da dole), ili 10x10cm kvadratnih( racunato sa obadve strane rama ), poklopljenog meda je 250g , a nepoklopljenog je 150g
Sledeca 2 rama prema spolja su sa medom i polenom , oni su teski oko 2x1,5kg i
I zadnji ramovi su sa medom , to je 2x3kg
------Toje znaci 6+3+6 UKUPNO 15KG ,
TO BI DRUSTVO PO MESECIMA TROSILO :
-oktobar ...1,1 kg
-novembar....o,9kg
-decembar...1kg
-januar....1,2kg
-februar...1,6 kg
-mart 2,3kg , i onda pocinjem sa stimulatibnom prihranom ..
Ja tako radim , i nikada nemam problema sa zimovanjem pcela , a izimljavanje je bas kako treba ...
Da bi uspesno pcelinja drustva zimovala , potrebno je jos dosta uslova , ali ovde je osvrt bio samo na kolicini hrane ..
Zatim