Brdsko planinsko pčelarenje - Forum

Autor Tema: Radovanje  (Pročitano 13281 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

 • Matica
 • ******
 • Poruke: 712
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana, Radovanje 225mnv
 • Tip košnice: РВ - ЕВ
Odg: Radovanje
« Odgovor #30 poslato: Februar 03, 2014, 23:07:31 »Ali još kada bi pisao razumnim jezikom, odao bih ti sva priznanja ovog sveta!
A evo pojašnjenja mog zapažanja.
Da li se zove i piše Dragicevica ili Dragićevica, Kruscica ili Kruščica?
Da li se zove i piše Djodrje ili Đorđe?
Izvini sve je za čistu desetku ali ovo i nije baš za prelaznu!

Професоре примедбе су вам на месту. Увек, пре него што пошаљем неки текст претходно га прочитам и поправим грешке уколико их има. Међутим, претходни текст у коме сте ви нашли грешке сам послао преко компјутера на којем немам ћирилични фонт, као ни латинични српски. Овај текст вам шаљем од куће одакле увек користим ћирилично писмо.
Користим прилику да извршим исправку:
- прави назив првог потеса је Драгићевица а другог Крушчица.

Van mreže Rakovac Goran

 • Matica
 • ******
 • Poruke: 712
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana, Radovanje 225mnv
 • Tip košnice: РВ - ЕВ
Odg: Radovanje
« Odgovor #31 poslato: Novembar 20, 2014, 13:26:44 »


                           O ovoj temi nije nista pisano mesecima. Dolazi zima, ima se vise vremena,  pa nije na odmet  napisati jos koju o nasoj istoriji.
                           Ovoga puta par reci o crkvi Zahvalnici.

                           Na mestu gde se nalazila koliba Dragica Vojkica u kojoj je ubijen Karadjordje 1817.godine podignuta je crkva posvecena sv.Arhangelu Gavrilu,zidana opekom u srpsko-vizantijskom stilu. Projekat crkve je izradio Vasilij Andosov i ona je trebala prestavljati minijaturu oplenacke crkve.Kamen temeljac je postavljen 1920.godine i tom prilikom pri kopanju temelja pronadjeni su ostaci Vojkiceve kolibe te je oltar crkve postavljen bas kraj ostataka ognjista kraj koga se ubistvo i dogodilo.
                             Sama crkva predstavlja jednobrodnu gradjevinu dimenzija 13,58 sa 10,53 metra. Vrh crkve krasi osmostrana kupola. Unutrasnjost je podeljena na pripratu, naos i oltarski prostor. Oltar od naosa deli ikonostas koji sadrzi sedam ikona.
                             U naosu crkve sa leve strane od ulaza godinama je stajao portret Vozda Karadjordja u prirodnoj velicini, ulje na platnu,dinezija 210. sa 110. santimetara ,rad naseg najboljeg portretiste Paje Jovanovica. Slika je trenutno van crkve na restauraciji. Karadjordje je na slici prikazan u crnom odelu sa crvenom lentom preko grudi kao znakom dosojanstva. Desna ruka mu je polozena na sablju a njegov pogled sa portreta prati posetioca bez obzira u kom delu crkve se nalazio.
                              Desno od ikonostasa je spomen ploca Naumu Krnaru,Karadjordjevom sekretaru i pratiocu pri povratku u Srbiju, ubijenom istog jutra kad i Karadjordje nedaleko od tog mesta na potoku dok je tocio vodu.
                              Izgradnju crkve je finansirao Karadjordjev praunuk kralj Aleksandar Karadjordjevic a radovima na njenoj izgradnji je neposredno rukovodio za tu priliku posebno formiran crkveni odbor.Izgradnja je trajala celu deceniju tako da je crkva osvestana 1930.godine.Za ovaj dogadjaj je vezan jedan poseban kuriozitet.Naime ,osvecenju crkve je prisustvovalo puno naroda. Kralj Aleksandar je dosao cezama neposredno pre cina osvecenja i kada je ugledao kako crkva izgleda zadrzao se vrlo kratko ljut zato sto ulozena sredstva ocigledno nisu opravdana. Crkva je izgledala mnogo skromnije nego sto je trebala i opravdano se sumnjalo da je deo sredstava za njenu izgradnju proneveren. Iz ovih razloga je kralj Aleksandar nakon kraceg zadrzavanja ljutito naredio da se kocija okrene i otisao . Jos jedna srpska sramota. O ovome sam slusao od starijih ljudi iz Radovanja a imao sam prilike da vidim i par fotografija snimljenih tom prilikom za kojima sada bez mnogo uspeha tragam jer ih vredi sacuvati. O onima koji su navodno zloupotrebili sredsta za izgradnju crkve se i danas ponekad najcesce u pripitom stanju prokomentarise medju radovanjcima, uvek sa opaskom da im familije nisu bas najbolje prosle.Vozdova kletva i surova sudbina izgleda da i danas sustizu sve koji se njega ogrese.
                               Narod je crkvu nazvao Zahvalnica u znak zahvalnosti za sve sto je veliki Vozd za njega ucinio. Izdad samih ulaznih vrata stoji natpis - Zahvalna Jugoslavija - sto predstavlja verovatno jos jedan paradoks vezan za ovo mesto.
                               U crkvi se inace ne odrzava svakodnevno sluzba vec samo nedeljom i o vecim praznicima.
                                Sticajem okolnosti imao sam priliku da budem domacin i u ovu crkvu dovedem sadasnjeg prestolonaslednika Aleksandra koji je tada crkvu posetio prvi put sa suprugom i sinom Filipom. Takodje sam bio domacin i uprilicio posetu ovom svetom mestu i princezi Jelisaveti Karadjordjevic. No o tom nekom drugom prilikom ukoliko bude bilo inretesovanja.
                                 U prilogu dostavljam par slika crkve Zahvalnice.

Van mreže Rakovac Goran

 • Matica
 • ******
 • Poruke: 712
 • Pol: Muškarac
 • Lokacija pčelinjaka i nadmorska visina: Velika Plana, Radovanje 225mnv
 • Tip košnice: РВ - ЕВ
Odg: Radovanje
« Odgovor #32 poslato: Novembar 20, 2014, 13:42:19 »
       

                            Na malocas postavljenoj trecoj slici je konak,pretvoren u tzv.Vozdov muzej izgradjen pre nekoliko godina a na cetvrtoj zvonara u porti crkve.
                            Dostavljam i sliku ikonostasa i dela paje Jovanovica .