Brdsko-planinsko pčelarenje

OSTALE FORUMSKE TEME => Ostale teme van pčelarstva => Temu započeo: Kostadinović Rade Jul 19, 2020, 22:27:29

Naslov: 50. godina - neslavan jubilej
Poruka od: Kostadinović Rade Jul 19, 2020, 22:27:29
19. jul 2020.

Danas se navršava tačno pet decenija od fudbalskog spektakla u Kraljevu, a sve dok je živih aktera među tadašnjim igračima i navijačima kraljevačke „Sloge“ biće i podsećanja na najveći uspeh i neuspeh ovog fudbalskog kluba

Bila je nedelja baš kao i dana,s ali pre tačno pola veka, 19. jula 1970. godine, kada je kraljevački fudbalski klub „Sloga“ bio nadomak takmičenja među pravom elitom, u Prvoj fudbalskoj ligi SFRJ. Nisu uspeli kraljevački „beli“, posrećilo se to protivniku, ekipi „Crvenke“ iz istoimenog vojvođanskog grada. Ali, zvuždukom sudije Radića iz Solina taj presudni meč nije okončan, nije bar što se Kraljevčana u poodmaklim godinama tiče. Jer, ne prestaju podsećanja i priče o tom, najvećem fudbalskom spektaklu u gradu na Ibru. Tako su i ovog leta, igrači i navijači nameravali da se vide i porazgovaraju, dabome oni koji su među živima. Po tom pitanju najagilniji su bili Slavoljub Pavlović, tadašnji napadač „Sloge“ i Branko Vukićević, tada mladi, a kasnije uspešan „Slogin“ dugogodišnji prvotimac. Stupili su i u kontakt sa pojedinicima, davnim protivnicima iz Crvenke, pregovarali sa njima čak i o sadašnjem, prijateljskom odmeravanju snaga, ali sve je odloženo dok epidemija ne prođe.

Ne čeka se, ipak, na prepričavanja o detaljima odlučujeg meča, ali i podseća na dane pred utakmicu, na „kraljevačku torcidu“, „brazilsku navijačku atmosferu pokraj Ibra“... koje posle toga u gradu na Ibru nikada više nije bilo.

Prednost našem pamćenju, kao petnaestogodišnjeg posmatrača pomenututih navijačkih dešavanja i same utakmice, dajemo izveštaju Voje Blagojevića, tadašnjeg dopisnika „Politike“ iz Kraljeva, koji pred meč piše:

„Pored domaćih navijača u Kraljevu su već i simpatizeri „Sloge“ pristigli iz inostranstva, naši ljudi na radu u evropskim zemljama, a i u dalekoj Americi i Kanadi“.

I, u pomenutom izveštaju se još dodaje:

„Svi oni su uvereni u pobedu svojih ljubimaca. Po gradu se, naročito uveče, čuju poklici „Slogi“, dele se bele kape sa parolama, o revere kaputa građana dečaci kače ambleme kraljevačkog kluba, a izvršena je i proba raketa za vatromet posle najavljene pobede...Igrači „Sloge“ sinoć su dali zavet navijačima da će se boriti kao lavovi u sudnjem fudbalskom okršaju...“.

A, do tog „sudnjeg okršaja“, podsećanja radi, došlo je posle uspeha pomenutih protivnika u prvom kolu kvalifikacija. Kraljevčani su izvojevali pobedu protiv titogradske „Budućnosti“, ali onda, u u drugom kolu kvalifikacija, u utakmici protiv „Crvenke“, kao gosti izgubili rezultatom 3:0.

Bez obzira na taj rezultat, u gradu je stvoreno uverenje da će „beli“ tu prednost kao domaćini dostići i prestići. Ali, „oko 15 hiljada gledalaca, piše u izveštaju „Politike“ sa same utakmice, doživelo je šok već u  34. minutu, kada je, posle „kiksa“ golmana Kajganića, golom Bešlina, „Crvenka“ povela sa 1:0. Taj muk na tribinama trajao je samo desetak minuta, jer je golom Fijuljanina „Sloga“ brzo izjednačila, a golom Milojkovića, na samom počeku drugog dela utakmice, i povela sa 2:1. Reči trenera Spasojevića na poluvremenu delovale su korisno, pa golom Pavlovića u 56. minutu „Sloga“ vodi sa 3:1. Tako je ostalo više od pola časa za četvrti gol i bar produžetke... Ređale su se akcije domaćih igrača, čak je i golman Kajganić povremeno bio u napadu, ali minuti su brzo prolazili. Gol nikako da padne...i prednost iz prve utakmice gostima je bio dovoljan za ulazak u Prvu ligu...“ – piše, između ostalog, u pomenutom izveštaju.

U atmosferi razočarenja, zbog jednog olako primljenog ili jednog nepostignutog gola, krenuo je kraljevačkom čaršijom i glas o tome da su pojedini igrači iz ličnih planova i interesa namerno grešili. Onda su neki fudbaleri bili optuženi za sračunato nezalaganje, pa je to pokrenulo i sumnje u, navodnu, prodaju utakmice... Sve su to, do danas, samo nagađanja nasuprot verovanju većine da je to, ipak, bio period sportskog viteštva i fudbala radosti. Pobednik meča takmičio se u društvu najboljih samo jednu sezonu, pa je iz lige ispao i danas tavori u nižem rangu takmičenja. Slična je fudbalska sudbina i „Sloge“, koja će se, doduše, od naredne sezone, više odlukom za stolom nego na igralištu, takmičiti u Prvoj ligi Srbije.

Nije to, međutim, ni po kvalitetu igre, ni prema snazi konkurencije, ono društvo na čijem je pragu „Sloga“ bila te nedelje, pre tačno pola veka...

autor: M. Dugalić

izvor: „Politika“
Naslov: Odg: 50. godina - neslavan jubilej
Poruka od: Đoko Zečević Jul 20, 2020, 06:57:38
Lepo, interesantno, nezaboravno ali za Kraljevčane ispalo tužno!
No, već sam ti Rade pisao, lopta je okrugla a ponekad se u prevelikoj želji "izgori"...
Znam ja to iz ličnog sikustva!
U svakom slučaju događaj za pamćenje.